Hrvat i Albanac švercovali kokain vrijedan 100 miliona eura

Hrvatski državljanin uhapšen je u akciji italijanske carine i policije koja je razbila lanac krijumčarenja 333 kilograma kokaina brodom iz Brazila u Italiju.

Droga je bila skrivena u granitnim pločama koje su bile deklarisane kao teret jednog kontejnera. Carinici su pronašli drogu nakon detaljnog pregleda u luci La Specia, a bila je upakovana u paketima od po jedan kilogram između dvije granitne ploče.

Pošiljka je carinicima odmah bila sumnjiva jer je stigla iz Brazila, a rendgenskim pregledom posumnjali su da teret sadrži i drogu. Uz dogovor je odlučeno da se droga ne plijeni u luci, već da se brod propusti uz koordinirani nadzor.

Kokain je tako otputovao dalje, a policija je pratila njegov put. U luci Karara u jedno od skladišta je po teret iz kontejnera došla grupa ljudi. Radilo se o jednom Italijanu i njegovoj partnerici iz Brazila, Hrvatu i jednom Albancu. Sve četvero je uhapšeno čim su počeli da preuzimaju drogu, odnosno kontejner u kojem se nalazila.

Nakon otvaranja granitnih ploča utvrđeno je da su u pošiljci 333 kilograma kokaina. Prema procjeni policije, kokain je velike čistoće i vrijedi oko 100 miliona eura. Akcija je nazvana „Samba 2020.“, jer je brod dolazio iz Brazila, a policija pomno prati brodske linije koje dolaze sa te lokacije.

U nastavku istrage, kojom je dakle obuhvaćen i Hrvat J. M. J., pokušat će se rekonstruirati cijeli put ovog kokaina iz Brazila. Budući da su na pakovanjima bile i određene oznake, vjeruje se kako bi se moglo utvrditi ko je ovu drogu prodao krijumčarima.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79