Hrvat na sudu od Njemačke države traži da mu vrati 680.000 eura

Jedna od najluđih parnica godine dogodila se početkom studenog na Upravnom sudu u Gelsenkirchenu, piše njemački Bild.

U građanskom postupku, Hrvat Nicolai B. (37, iz Zagreba) tužio je Saveznu Republiku Njemačku zbog oduzimanja točno 679.940 eura.

Naime, kako je Bild objavio u svom tiskanom izdanju, carinici su ovaj iznos pronašli u njegovom automobilu i zaplijenili novac zbog sumnje da je trgovao drogom. Kako je postupak protiv njega kasnije obustavljen, Nicolai B. je novac želio natrag. Na sudu je objasnio zbog čega je imao toliki iznos u automobilu kad su ga zaustavili carinici.

Prema sudskom obrazloženju, u prvom mjesecu 2016. godine Nicolai B. je zaustavljen na autocesti A3. Carinici su u prtljažniku njegovog automobila pronašli torbu, a u njoj oko 680 tisuća eura, većinom u novčanicama od 20 eura.

Središnja carinska uprava u Essenu sumnjala je u trgovinu drogom i zaplijenila novac. Protiv Nicolaia B. pokrenut je kazneni postupak zbog pranja novca, koji je kasnije obustavljen. No, Nicolaiu novac nije vraćen.

Nicolai je na sudu tvrdio kako je novac u automobilu bio namijenjen kao polog za isporuku banana.

– U našoj trgovini su uvijek uključeni veliki iznosi novca. Budući da nisam imao loše namjere, nisam imao ni loš predosjećaj – rekao je Nicolai B.

No, sud nije prihvatio njegovu priču o kupnji banana.

– Nakon iskaza tužitelja, ispitivanja svjedoka i sadržaja spisa stekli smo dojam kako je priča Nicolai B. izmišljena. Podnositelj zahtjeva nije vjerodostojno objasnio odakle novac. Čak i denominacija novca (uglavnom novčanica od 20 eura) ne ostavlja “dojam poštene namjere” – naveo je sudac u svom obrazloženju.

Tako je Nicolai B. ostao bez gotovo 680.000 eura koje je “namijenio za kupnju banana” – prenosi Fenix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79