Hrvat zaražen dva puta koronavirusom u nekoliko mjeseci

Posljednjih dana stižu vijesti o sve više potvrđenih slučajeva reinfekcije koronavirusom u svijetu. HRT donosi svjedočanstvo osobe kojoj se upravo to dogodilo.

Jedan Hrvat iz Njemačke zarazio se dva puta u nekoliko mjeseci – drugi put početkom kolovoza na odmoru u Hrvatskoj.

Stjepo Jelečević u četiri mjeseca koronavirusom se zarazio čak dva puta.

Liječnici isprva nisu sumnjali na reinfekciju, no potvrdio ju je test nakon hospitalizacije.

– Kad sam mu rekao da sam u 4 mjesecu imao koronu, on je taj test bacio u smeće i rekao da nema potrebe da radi drugi test, zato što ne mogu dobiti drugi puta koronu, međutim 3 dana poslije toga sam završio u bolnici, govori Stjepo.

– Sada sam imao temperaturu i preko 40 ovaj i imao sam baš jake bolove. Zadnjih 15 godina nisam imao takve probleme i bolove, naglašava.

Struka i dalje ne zna kako reagira bolesnik kod reinfekcije jer nema dovoljno primjera i dokaza. Postoji mogućnost da je Stjepo bio i nosilac virusa sva 4 mjeseca.

– I ako vi utvrdite postojanje tih čestica, to i dalje ne znači da je infekcija napravljena SARS Cov2 virusom. Moguće je da se radi samo o molekulama koje su preživjele i koje su potpuno afukcionalne, ističe prof.dr.sc.Dragan Primorac, liječnik i znanstvenik.

– Recimo nakon 18 dana od početka bolova i temperature još uvijek ne osjećam da bi mogao ići raditi ili tako nešto. Još uvijek imam glavobolju i umor, govori Stjepo.

Reinfekcija, međutim, kod nekih bolesnika ne znači i ponovnu pojavu bolesti. Ako postoji imunosno pamćenje, ono bi trebalo biti dostatno za zaštitu od ponovne zaraze.

– Prirodno je da nakon imuno odgovora takozvani titar anitijela protutijela, kojima se mi između ostalog borimo virusom, polako pada i taj imuni sustav se kontrahira, naglašava Stipan Jonjić dr.med., KBC Rijeka, Zavod za histologiju i embriologiju.

– Svi oni koji su bili seropozitivni i koji su imali IGG protutijela u 5. mjesecu, ja sam bio nemalo iznenađen da u 7. mjesecu nitko od njih nije imao povišena protutijela, istaknuo je prof.dr.sc. Dragan Primorac, liječnik i znanstvenik.

Ova činjenica, umiruju stručnjaci, ne utječe negativno na razvoj i mogući uspjeh cjepiva.

– Tijekom vakcinacije nakon prirodne infkecije mi zapravo potičemo naš imuni sustav, da generiraju antitijela ili protutijela koja su specifična za antigene tog virusa, govori Stipan Jonjić dr.med.

Stjepo će u samoizolaciji ostati do početka rujna, kada bi trebao otići na testiranje te struci dati neke prijeko potrebne odgovore za borbu protiv pandemije.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79