Hrvati kupuju borbene avione za koje nemaju pilote

MIG-ovi u Hrvatskoj će za manje od tri godine u penziju, a dok odbrojavaju i čekaju nove avione, piloti na njima ne lete dovoljno.

Dežuraju u slučaju da na nebu treba presresti tuđi avion sumnjivih namjera, piše Dnevnik.hr.

“Ja se divim pilotu koji se s eventualno 20 do 30 sati godišnje na MIG-u uopše usudi sjesti u MIG”, kaže penzinisani pilot Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Ivan Selak.

Prema njegovim riječima pet puta više u svim uslovima bilo bi idealno.

Ne samo da nisu dovoljno uvježbani već je i onih željnih akcije sve manje.

Hrvatska kupuje 12 francuskih borbenih aviona, paket uključuje obuku i naoružanje

“Nije bio toliki interes jer je bila neizvjesna sudbina zrakoplovstva. Ljudi nisu htjeli ulaziti u siszem jer nisu znali koliko će to trajati, pa su se snalazili drugdje, bez obzira što su imali afinitete”, rekao je Danijel Borović, takođe penzionisani pilot.

“Koliko mi imamo pilota koji su mlađi od 30 godina bolje da ne govorim, nemojmo o takvim podacima. Koliko ih je preko 40 – previše!”, kaže Borović. Dodaje da treba poraditi na privlačenju novih ljudi, pogotovo mlađih.

Jer uz 12 borbenih aviona koje država kupuje vazduhoplovstvo bi trebalo imati dvostruko više pilota.

Hoće li na njima imati ko letjeti i koliko ih je sada u sistemu?

Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske na ta i druga pitanja ne odgovara.

“Mala je vjerovatnost da ćemo imati s obzirom na to da se radi o avionu novije generacije koji je puno zahtjevniji od dosadašnjih koje smo imali i imamo danas”, smatra Borović.

Samo prelazna obuka pilota i tehničara trajala bi godinu i po dana. Ivan Selak zato žali što mlađe generacije nisu više u vazduhu.

“Ratno vazduhoplovstvo se zadnjih godina može nazvati vatrogasnim”, poručuje.

Problema koje treba ugasiti ima i previše, navode mediji.

Bazu na Plesu, gdje bi avioni trebali biti smješteni, čekaju građevinski radovi. Treba sagraditi novu infrastrukturu, hangare, skloništa, radionice.

“Bojim se da ćemo kupiti vrhunski auto koji će nam ležati u garaži, a dijete će mi biti gladno i nećemo imati goriva. Nemojmo to raditi”, govori Ivan Selak.

Državni vrh koji traži bolje rješenje u svojevrsnom zavjetu šutnje, navodi Dnevnik.hr.

Ne otkrivaju jesu li na korak do sklapanja posla s Francuzima.

Hrvatska kupuje borbene avione

Predsjednik Republike Zoran Milanović upozorava:

“Dobro je i jedno i drugo, ali prije svega za nas, ne za vanjsku politiku. O njoj treba voditi računa, ali prije svega o hrvatskim interesima, koji da ‘prostite – moraju biti sebični”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79