Hrvati lišeni slobode na granici sa Srbijom. Ovo je radioaktivni predmet koji su prevozili

Troje Hrvata lišeno je slobode na graničnom prelazu Bezdan, oko 1.400 metara udaljenom od graničnog prelaza Batina, zbog ilegalnog pokušaja unošenja radioaktivnog predmeta u Hrvatsku.

Riječ je o radioaktivnoj glavi gromobrana, odnosno dijelu starog gromobrana koji se u Hrvatskoj više ne koriste.

Nekad se vjerovalo da će emisija čestica iz radioaktivne glave gromobrana dovesti do jonizacije vazduha i na taj način povećati vjerovatnoću da grom udari tačno u tu tačku. Ali visina i metalni šiljak su ono što može “privući” udar munje, a ne radioaktivnost. Dodatno, nakon što bi grom udario u to, radioaktivnost se raznosila po cijeloj zgradi, prenosi Index.

Srpska policija zaustavila je automobil njemačkih registracija nakon što se na detektoru radioaktivnosti oglasio alarm. Glava gromobrana bila je sakrivena u području rezervnog točka te uz to i ručni detektor za mjerenje jonizacije.

O svemu se oglasilo i Javno poduzeće Nuklearni objekti Srbije koje je odgovorno za skladištenje radioaktivnog otpada. Kažu da je izvor jonizirajućeg zračenja predat na skladištenje gdje je smješten na siguran način i više ne predstavlja opasnost po zdravlje stanovništva i životnu sredinu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79