Hrvati masovno dolaze u BiH, a razlog je i više nego interesantan

Ako je suditi prema zvaničnim podacima, opštine Velika Kladuša i Orašje su najfrekvetnije opštine u Bosni i Hercegovini. Iz susjedne Hrvatske se dolazi u šoping avanture i pri tome se kupuju ama baš sve, jer je jeftinije nego kod komšija.

Razlog za ovo je više nego očigledan, BiH sa stopom poreza na dodanu vrijednost (PDV) od 17 % idealna je destinacija za ljude koji žele jeftinije da prođu prilikom kupovine. Prilikom kupovine kupci zadržavaju račune, koje uredno popunjavaju na obrascu za povrat PDV-a. I tu se bilježe rekordi.

Kako je za BUKU izjavio Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje strani državljani su popunili ukupno 405781 zahtjev za povrat PDV-a ukupne vrijednosti preko 17 miliona KM u 2018. godini. Ovo je ujedno i rekordna godina kada je u pitanju broj podnesenih zahtjeva za povrat PDV-a, jer su strani državljani po osnovu samo ovih podnesenih zahtjeva u domaćim kasama ostavili najmanje 121 milion konvertibilnih maraka.

“Svake godine imamo porast broja stranih državljana koji kupuju robu u BiH i iznose van carinskog područja BiH. Po graničnim prijelazima se tačno vidi u kojim područjima najviše dolaze strani državljani u BiH u kupovinu. Uglavnom su to pogranična područja gdje dolazi veliki broj stanovnika iz susjedne Hrvatske i Srbije u kupovinu u BiH” rekao je Ratko Kovačević za BUKU.

Prema podacima koje smo dobili iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH najviše zahtjeva podneseno je na graničnom prelazu Orašje- 54 287, ukupne vrijednosti PDV-a preko 2,3 miliona KM!

Granični prelaz Hukića Brdo je rekorder kada je u pitanju iznos PDV-a – iznos povraćenog novca je trebao biti 2,614,601 KM u 45 042 zahtjeva, koji su podnijeli strani državljani.

Slijede granični prelazi Izačić, Brčko, Gradiška pa Kozarska Dubica.

Kako se navodi na sajtu Uprave za indirektno oporezivanje “Fizička lica koja nemaju stalno mjesto prebivališta u Bosni i Hercegovini imaju pravo na povrat PDV-a na robu koju kupe u Bosni i Hercegovini i iznesu je izvan Bosne i Hercegovine, osim na mineralna ulja, alkohol i alkoholna pića i prerađevine od duhana. To znači da su građani Hrvatske ostavili mnogo više novca, jer nisu mogli izvšiti povrat poreza na ovu, veoma traženu, visoko akciznu robu.

Podsjetimo da je najmanji iznos na koji se može izvršiti povrat poreza na dodanu vrijednost u Bosni i Hercegovini je, prema Instrukciji Uprave za indirektno oporezivanje, a prema članu 10., 100 KM.

 

Buka

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments