Hrvati muškarcu zabranili koristiti internet

Danas je na slobodu izašao Hrvat Marko Francišković koji je proveo godinu dana u istražnom zatvoru zbog optužbe za poticanje na terorizam.

Optužnica mu još nije potvrđena pa će to dočekati na slobodi. Franciškoviću je izrečena mjera opreza u vidu zabrane pristupa internetu s obveznim javljanjem policiji u Zadru.

Hrvatsko tužilaštvo tereti Franciškovića za dva kaznena djela javnog poticanja na terorizam, a njegovu suprugu Lanu i Natka Kovačevića za po jedno kazneno djelo javnog poticanja na terorizam. Sve troje tereti da su postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti.

Franciškovića terete da je od 13. novembra do 1. decembra 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim protestima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, uvedenim radi suzbijanja pandemije covida.

Potom je izrađivao videosnimke tih istupa, namijenjene javnom objavljivanju na društvenim mrežama, u kojima je pozivao građane na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja. Te su snimke objavljivane na internetu.

Tužilaštvo tereti Kovačevića da je 28. novembra 2021., zajedno s Franciškovićem, sudjelovao na neprijavljenom javnom okupljanju, na kojem su pozivali građane na mobilizaciju i napade na članove državnog vrha, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu vlasti, kao i na ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Također, Francišković i njegova supruga optuženi su i da su od 16. do 22. decembra u Zagrebu i Zadru postupali zajedno i po prethodnom dogovoru u cilju ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, javlja Index.

Pritom je Francišković, koji je tada već bio u istražnom zatvoru, koristio pravo telefonskog kontakta sa suprugom i diktirao joj javne pozive građanima “na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura”, koje je ona potom javno objavljivala na internetu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79