Hrvati ne žele u Oružane snage BiH, a Srbi su zainteresovaniji od Bošnjaka

Zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić rekao je da je u Oružanim snagama BiH u toku prijem 600 vojnika i da je, u prosjeku, više od 10 Srba prijavljeno za jednu poziciju, dok su Hrvati ispod jedan posto, što znači da ih nema dovoljno prijavljenih.


Okolić je naveo da je konkurs završen, dio provjera je obavljen i sada treba vidjeti kako će biti organizovana obuka i uključivanje u jedinice, te je ukazao na to da sve zavisi od epidemiološke situacije.

“Kada je riječ o srpskim mjestima, prijavilo se, u prosjeku, više od 10 za jednu poziciju, kod Bošnjaka je nešto više od pet u borbi za jedno mjesto, a Hrvati su ispod jedan posto, što znači da ih nema dovoljno prijavljenih”, rekao je Okolić za “Glas Srpske”.

On je naglasio da to potvrđuje ranije podatke da, od kada je Hrvatska ušla u EU, sve više vojnika hrvatske nacionalnosti odustaje od vojne službe.

“Vidjet ćemo da li će sada, možda samo za njih, biti ponovo raspisan konkurs jer neće moći da ispune predviđenu kvotu. Ako i na tom konkursu bude isto, moramo se suočiti sa činjenicom da ih nema dovoljno zainteresovanih za Oružane snage BiH”, ukazao je Okolić i dodao da će mjesta najvjerovatnije ostati upražnjena, jer je aktima propisano da se pozicije popunjavaju na osnovu popisa iz 1991. godine, što ne bi bilo dobro narušavati.

Okolić je potvrdio da je u Oružane snage stigao određeni broj vozila, čime je donekle popravljeno stanje voznog parka, a sve je spremno i za dugo najavljivani tender za novu vojnu opremu.

“Na uniformama će biti nove šare, a uskoro će biti poznato i kakve. Ovo je jedan od projekata o kojem smo pričali, a postupak treba da bude završen do kraja godine”, rekao je Okolić.

On je, govoreći o generalnom stanju u Oružanim snagama, naveo da je zbog epidemije došlo do pada broja zahtjeva za odlazak iz službe, jer je virus spriječio migracije građana.

Kada je riječ o pritužbama o stanju u Oružanim snagama, Okolić je istakao da ima i opravdanih, ali i neopravdanih.

“Problem imamo u jednom dijelu zakona i pokušavamo da to, koliko je moguće, popravimo, jer je nemoguće uraditi određene stvari zbog zakonskih odredbi. A, zaista je i malo čudno. Kada pripadnici Oružanih snaga idu na teren ili na stražu, ne priznaje im se, naravno, prevoz, jer tih dana nisu putovali. I kada se taj prijevoz odbije, taj vojnik ima manja primanja nego što bi imao da nije išao na teren. Tako da su, u ovim slučajevima, obje strane u pravu. I ovi koji to ne mogu da obračunaju i ovi koji negoduju”, napomenuo je Okolić.

Okolić je naveo da će na tom polju morati nešto da se uradi, ukazavši na to da je potrebno usaglasiti mnoge aspekte prenosi Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79