Hrvati postaju manjina u BiH?

HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) pokušat će dogovoriti model izmjene izbornog zakona Bosne i Hercegovine do kraja četvrtog mjeseca, najavili su u utorak u Sarajevu čelnici dviju stranaka Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Oni su se sastali u još jednom pokušaju da deblokiraju političke procese i reforme u BiH, a novinarima su nakon toga kazali da su se načelno dogovorili o uspostavi tri međustranačke radne skupine koje će rješavati probleme u funkcioniranju Federacije BiH, dogovoriti izmjene izbornog zakona te nastojati potaknuti ispunjavanje 14 preporuka koje je 2019. godine postavila Europska komisija kako bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU.

Čović očekuje da će do kraja 4. mjeseca biti postignut dogovor o izmjenama izbornog zakona na kojima inzistira njegova stranka, a prije svega oko novog načina biranja članova Predsjedništva BiH i Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

“Cilj je da konstitutivni narodi mogu birati svoje legitimne predstavnike”, kazao je Čović dodajući kako je uvjeren da se to može i bez izmjena ustava.

Izetbegović je ipak odmah upozorio da on ne vidi da se izborni zakon može izmijeniti na način na koji to vidi Čović, odnosno bez izmjena ustava.

Kazao je da je za izmjene izbornog zakona nužno provesti presudu Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić” koja se odnosi na način uspostave Doma naroda parlamenta Federacije BiH, ali i niz presuda Europskog suda za ljudska prava koji je utvrdio kako ustav BiH diskriminira građane te zemlje jer im biračko pravo ograničava temeljem njihove etničke pripadnosti ili prebivališta.

“Nisam pravnik, ali ne vidim kako je moguće izmijeniti izborni zakon bez izmjena ustava, iako HDZ tvrdi da za to ima rješenje”, kazao je Izetbegović.

Jasno je, dakle, da glavna hrvatska i glavna bošnjačka stranka u BiH različito gledaju na načine uređenja izbornog zakona te države, 25 godina od Daytonskog sporazuma.

Ide se prema ukidanju konstitutivnosti i Hrvati će postati manjina?

No, HDZ BiH možda gubi i bitku kad je u pitanju ono najvažnije pitanje – uređenje BiH kao države tri konstitutivna naroda.

Šef Uprave za ljudska prava Vijeća Europe (VE) Christophe Poirel dao je prije tjedan dana intervju u kojem je dao naslutiti kako bi se u budućnosti mogao srušiti koncept konstitutivnosti BiH. Ovdje je ključna jedna druga presuda, Sejdić-Finci.

U njoj je još 2009. definirano da je odredba prema kojoj se u Predsjedništvo mogu birati samo članovi konstitutivnih naroda protivna dokumentima Vijeća Europe i da narušava prava ostalih koji nisu ravnopravni. BiH je članica Vijeća Europe, ali do danas nije učinila ništa konkretno da provede presudu prenosi Index.

“Bosna i Hercegovina mora shvatiti da je u njenom najboljem interesu, i u interesu njenih građana, da implementira presudu Sejdić-Finci Europskog suda za ljudska prava”, rekao je Poirel.

“Bosna i Hercegovina treba drugačiji, moderniji sustav. Postoje politički lideri koji su vezani uz ovaj politički sustav tri konstitutivna naroda i njima je jako teško promijeniti taj sustav u novi, no ne mogu se držati tog starog sustava zauvijek”, dodao je Poirel ne ostavljajući puno dvojbe oko onoga što želi Vijeće Europe.

Ta bi se promjena ostvarila kroz izmjene Ustava BiH, a Hrvati bi time s vremenom u BiH postali manjina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79