Hrvati prijavljuju nuspojave vakcina

Foto: Anadolu Agency

Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) do sada je 139 prijava sumnji na nuspojave vakcine protiv virusa korona.

Agencija je navela da je 20 posto prijava ocijenjeno kao ozbiljne, a 80 posto kao neozbiljne nuspojave.

Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na lokalne reakcije, odnosno bol i oticanje na mjestu primjene vakcine, zatim glavobolju, povišenu tjelesnu temperaturu, umor, slabost, groznicu i mučninu.

Riječ je o očekivanim nuspojavama, a slične su onima koje izazivaju druge vakcine.

Najčešće su blagog do umjerenog intenziteta i prolaze spontano za nekoliko dana ili uz primjenu simptomatske terapije, kao što su hladni oblozi, lijekovi za snižavanje temperature i lijekovi protiv bolova, prenose hrvatski mediji.

Među ozbiljnim nuspojavama najčešće su zabilježene reakcije preosjetljivosti koje su se manifestovale kao osip, svrab i koprivnjača nedugo nakon primjene vakcine, zbog čega su primijenjeni antialergijski lijekovi, pa je nakon toga registrovan oporavak.

Radilo se o odraslim osobama mlađe do srednje životne dobi.

Primljene su i dvije prijave neželjenih događaja, koji su vremenski povezani sa primjenom vakcine, a za koje nema uzročno-posljedične povezanosti sa primjenom.

Riječ je o smrtnim ishodima osoba starije životne dobi sa teškim zdravstvenim stanjem. U oba slučaja kao uzrok smrti utvrđeno je zatajenje srca.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79