Hrvati protiv gradnje džamije na Rostovu

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a HB Bugojna, koju čine Udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, Hrvatska udruga logoraša, Udruga HVIDR-e, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata te Udruga nositelja ratnih odličja, oglasila se zajedničkim priopćenjem u kojem reagira na najavu gradnje džamije na Rostovu posvećene Aliji Izetbegoviću.

Glavni razlog protivljenju izgradnje leži u činjenici da bi Rostovo moglo kriti tijela preostalih hrvatskih logoraša za kojima se traga gotovo 28 godina, piše Večernji list. – Nemamo ništa protiv gradnje vjerskih objekata, ali smo kategorički protiv najavljene izgradnje iz više razloga. Nakon što su prošlog ljeta na Rostovu, nakon 27 godina potrage, pronađena tijela četiriju od 19 hrvatskih logoraša koji su iz logora Armije BiH odvedeni u ljeto i jesen 1993. godine te ubijeni na posebno okrutan način, sumnjamo da bi ova lokacija mogla kriti posmrtne ostatke i preostalih 15 naših logoraša. Dok se te sumnje ne istraže do kraja, smatramo kako bi se svaka gradnja na ovom području trebala pomno razmotriti kako se ne bi dogodilo da tijela nestalih ostanu zauvijek skrivena – navodi se u reakciji.

Neprimjeren naziv

Nazvati vjerski objekt po Aliji Izetbegoviću, naglašavaju predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Bugojna, neprimjereno je iz više razloga i vrijeđa hrvatske žrtve. – Osim ugrožavanja prava obitelji nestalih Hrvata Bugojna na istinu o lokacijama tijela njihovih najmilijih, nazvati vjerski objekt po Aliji Izetbegoviću uvreda je za hrvatske žrtve Bugojna. Alija Izetbegović u ratu je bio najviši bošnjački dužnosnik, ujedno i vrhovni zapovjednik bošnjačke Armije BiH koja je iz Bugojna protjerala 15 tisuća Hrvata, počinila stravične zločine nad hrvatskim stanovništvom, sustavno opljačkala i uništavala imovinu Hrvata, otvorila na desetke logora kroz koje je prošlo oko 2000 zatočenika.

Među njima i 23 ugledna predstavnika hrvatskog naroda Bugojna koja su odvedena u nepoznato. Za tijelima njih 15 još se uvijek traga. Ne treba zaboraviti ni da je Alija Izetbegović na Rostovu u ratu postrojio pripadnike postrojbe El mudžahid, sastavljene od boraca iz islamskih zemalja koji su također sudjelovali u progonu i zločinima nad Hrvatima Bugojna. Nazvati jedan vjerski objekt po njemu ne pridonosi izgradnji mira ni suživota – stoji u zajedničkoj reakciji koja završava porukom investitorima objekta. – Investitori objekta Izudin i Arijana Herceg iz Novog Travnika za medije su izjavili kako ih je Alija Izetbegović svojim životom, među ostalim, poučio i kako treba “biti hrabar u istini”.

Dokazi o zločinu

Kako tvrde iz udruga, istina o životu i djelu Alije Izetbegovića ima i svoju drugu mračnu stranu koja govori o zločinu, progonima i etničkom čišćenju te višegodišnjem prikrivanju ključnih dokaza zločina, kao što su tijela nasilno odvedenih hrvatskih logoraša koji su, pokazalo se obdukcijom ekshumiranih tijela, ubijani na okrutan način. – Posvetiti vjerski objekt čovjeku koji je bio prvi u lancu političke i vojne odgovornosti postrojbi odgovornih za zločine, bošnjačke Armije BiH i odreda El mudžahid, vrijeđanje je hrvatskih žrtava, prije svih obitelji nestalih logoraša kojima bošnjački politički dužnosnici već 28 godina uskraćuju pravo na istinu i dostojan pokop najmilijih – poručili su predstavnici pet udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a HB Bugojna.

POČINJE IZGRADNJA DŽAMIJE ‘ALIJA IZETBEGOVIĆ’: POGLEDAJTE KAKO ĆE IZGLEDATI Investitori projekta su Izudin i Arijana Herceg iz Novog Travnika, koji su, kako je potvrđeno, dobili sve potrebne dozvole za izgradnju prve džamije na popularnom izletištu.

Projekti u Austriji

Džamija će biti izgrađena na imanju bračnog para Herceg, a koje se nalazi u blizini Sportsko-rekreativnog centra “Biser Rostovo”, na prostorima bugojanske općine.

Ne velika. Neka bude čista i bijela i želim da nosi ime Alije Izetbegović – riječi su investitora Izudina Hercega u kojima je sažet projektni zadatak izgradnje ove bogomolje.

Priča nam to Ismihana Agić – Dizdarević, mlada arhitektica rodom iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja koja živi i radi u Beču.

Ismihana je našoj javnosti poznatija po projektiranju obnove željezničkih kapaciteta u u Austriji. Priča o njoj na portalu Radiosarajevo.ba izazvala je brojne pozitivne reakcije.

O novom projektu u Bosni i Hercegovini govori:

Prvo pitanje na ovaj zadatak je bilo: Kakva je džamija koja nosi ime Alija Izetbegović? Velika, moderna, zasvođena džamija sa nekim posebnim ukrasima? Moj odgovor na ovaj projektni zadatak i na ovo pitanje je bio – gradimo bosansku džamiju. Naime, položaj Bosne i Hercegovine, obilje drveta i kamena te konfiguracija terena su imali značajnu ulogu na općenitu arhitekturu, pa tako i na arhitekturu džamija. Najveći broj džamija u našoj domovini čine džamije sa krovom na četiri vode. Tu su male džamije koje održavaju bosansku arhitekturu, imaju manju vezu sa orijentalnom, ali više sa lokalnom arhitekturom.

Upravo takva je i ova džamija.

Jednostavna, stoji na kamenu, sa drvenim prozorima, krovom na četiri vode i munarom od drveta… Ovaj skromni ansambl čine džamija, njen prateći pomoćni objekat sa abdesthanom, toaletima te tehničkim prostorijama, parking prostor, te rekreativne površine – objašnjava Agić-Dizdarević.

Naime, lokalitet na kome će da se gradi ova džamija je na poznatom uzvišenju odakle se pruža izvanredan pogled prema naši brojnim gradovima, planinama i dolinama…

Novim objektom sam pokušala ostvariti harmoniju okruženja i objekta. Da jedno s drugim sraste, da jedno drugo ne zasjeni, nego dopuni i da djeluju kako jedna cjelina – ispričala je Agić-Dizdarević.

Život je kušnja

Investitor Izudin Herceg, koji živi i radi u Austriji, objasnio je svoje i motive svoje porodice da uđu ovaj projekt.

Zadovoljan sam svim što imam u životu, bio sam zadovoljan i kad nisam imao. Sve je to život i naša kušnja. Džamiju ću, ako Bog da, nazvati po skromnom čovjeku, koji je bio pun vjere u Milostivog, što mu je dalo snagu da pobjedi svaku kušnju. Mislim na predsjednika, Aliju Izetbegovića, iz čijeg života sam naučio da vrijedi biti skroman, pobožan i hrabar u Istini – kazao je Herceg.OVA LJEPOTICA NA ROSTOVU


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79