Hrvati se bune: Iz BiH i Srbije ulaze nam velike količine rakije sumnjive kvalitete

Davorin Škoflek, upravitelj udruge proizvođača rakije iz Hrvatske izjavio je kako u tu zemlju iz Bosne i Hercegovine i Srbije ulaze velike količine rakije upitne kvalitete.

“Iz Srbije i BiH ulaze velike količine rakije upitne kvalitete i to je nešto s čime se mali proizvođači ne mogu boriti i pitanje je dana kada će doći i do problema”, rekao je Škoflek, gostujući u Dnevniku Nove TV.

U prvih šest mjeseci ove godine iz BiH je otišlo alkohola u vrijednosti nešto manje od 20 miliona maraka, a najviše je plasirano rakija, likera i ostalih žestokih alkoholnih pića.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, naša je zemlja tokom prošle godine od alkoholnih pića također najviše izvezla rakije.

Inače, na prestižnom takmičenju World Drinks Awards u Londonu 2021. godine za najbolji destilat od koštičavog voća na svijetu proglašena je šljivovica “Slap”obitelji Drljača, proizvedena na imanju Rajnovača u mjestu Ivanjska, između Bosanske Krupe i Novog Grada.

Njihova je rakija od crne kruške ove godine nagrađena i zlatnom medaljom na međunarodnom takmičenju u Njemačkoj.

Problem je i u tome, govore proizvođači, što rakija ima status jeftinog, gastarbajterskog pića. Nazivaju je brljom. Velika je predrasuda, ističu, da se rakija mora piti na eks. U njoj se može uživati kao u najfinijem francuskom konjaku ili vinjaku. Dok god se domaći poroizvođači ne zaštite od uvoza, govore, utapat će tugu u piću, ali barem vrhunskom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79