Hrvatska: 40 posto putnika iz BiH vraćeno s granice

“U Hrvatskoj imamo 18 novooboljelih, jednu osobu manje nego jučer. U Zagrebu ih je 10, u Zagrebačkoj županiji 1, u Splitsko-dalmatinskoj 1, Osječko-baranjskoj 5 i Dubrovačko-neretvanskoj 1. Nema teže oboljelih, hospitaliziranih na današnji dan je devet, a prema podacima kojima raspolažemo, među turistima nema inficiranih i zaraženih osoba”, objavio je danas ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš.

Dodao je i da je ukupan broj oboljelih 2317, a trenutno aktivno oboljelih je 71.

Najavio je i kako će se situacija s koronom pratiti iz dana u dan te da će se donositi odgovarajuće mjere. Zbog nove situacije zabranjuju se posjeti domovima i bolnicama te izlasci iz njih u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Osječko-baranjskoj i u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ministar Davor Božinović rekao je kako im je važan dolazak turista te da se Hrvatska neće zatvoriti: “Mi smo zaustavili širenje u Hrvatskoj, ali Hrvatska se otvara i ova faza je faza suživota s virusom, gdje moramo zaštititi nemoćne. Radimo sve kako bi se gospodarska aktivnost nastavila. Važan nam je dolazak turista. Španjolska se danas otvorila za sve turiste iz EU, iako jučer imaju preko 300 novih slučajeva i 7 umrlih. Njemačka je postavila kriterij na 50 zaraženih na 100.000 stanovnika, što je puno više nego što je kod nas.”

Dodao je da je 40 posto putnika iz BiH odbijeno s granice te 20 posto putnika u Srbiji.

“Nema medicinski utemeljenih podataka da je virus oslabio. Obiteljski kontakti su iznimno visoki rizik. Svi se slažu da treba biti produljen kontakt u zatvorenom prostoru. Infekcije su se znale lakše prenijeti i u uredima gdje je više ljudi i nema ventilacije, tj. nema otvorenih prozora, slična je stvar i s restoranima”, opisala je i sarajevska ratna doktorica, a danas šefica infektologije u Zagrebu, Alemka Markotić situacije kada je prijenos lakši i češći.

Dodala je i da je nošenje maski preporučljivo za zdravstvene radnike te da svako treba procijeniti prema situaciji u kojoj se nalazi, ukoliko se nalazite u javnom prijevozu ili slično, piše 24 sata.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79