Hrvatska bi trebala ukinuti obavezu plaćenog smještaja za turiste iz BiH

Državljani Bosne i Hercegovine, kako nezvanično saznaje Klix.ba, uskoro više ne bi trebali imati unaprijed plaćen smještaj ukoliko žele boraviti u Hrvatskoj.

Ova odluka bi trebala biti donesena u narednih sedam dana ukoliko se održi trenutna epidemiološka situacija.
Također, svi koji iz BiH putuju u Hrvatsku ne bi trebali imati negativan PCR ili brzi/antigenski test ukoliko su potpuno vakcinisani protiv koronavirusa (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya, Sinopharm), odnosno ako je prošlo 14 dana od primitka doze u slučaju jednodozne vakcine (Janssen/Johnson&Johnson).

Jednako tome, osobe koje su prebolovale Covid-19 u posljednjih šest mjeseci (180 dana) uz potvrdu će moći ući u Hrvatsku bez negativnog testa.

Što se tiče prelaska granice, državljani BiH trebaju predočiti:

Potvrdu o primitku dvije doze vakcine koja se koristi u EU (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya, Sinopharm), odnosno da je prošlo 14 dana od primitka doze u slučaju vakcine koja se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson);

Potvrdu o primitku prve doze vakcina Pfizer, Moderna ili Gamaleya, s kojom je moguće ući u Republiku Hrvatsku u razdoblju od 22. do najviše 42. dana od primitka vakcine, odnosno od 22. do najviše 84. dana od primitka prve doze vakcine AstraZeneca;

Potvrdu da su prebolovali COVID-19 i o primitku jedne doze vakcine unutar šest mjeseci od početka bolesti, s tim da vakcinacija mora biti provedena prije manje od 180 dana od dolaska na granični prijelaz;

Predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje liječničke potvrde o preboljenu.

Ukoliko niste prebolovali Covid-19 ili niste vakcinisani, najvjerovatnije da će Hrvatska i dalje tražiti negativan PCR ili antigenski test.

Negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa – BAT na SARS-CoV-2, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske unije, koju objavljuje Evropska komisija. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku. Nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata, a BAT testa od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz.

Podsjetimo, Hrvatska je prije nekoliko dana ukinula sva ograničenja za državljane Srbije, a zvanično popuštanje mjera za državljane BiH očekuje se u narednim danima.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79