Hrvatska Bosni i Hercegovini ubacuje i migrante iz Srbije!?

Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, potvrdio je za “Avaz“ da MUP USK istražuje sve češće navode kako hrvatska policija ubacuje na teritorij BiH migrante i koji nisu u Hrvatsku prešli iz naše zemlje, nego su im došli iz Srbije.

Kljajić je potvrdio da su o tome navode dobili i u pismu od Šuhreta Fazlića, gradonačelnika Bihaća.

Divlji putevi

Fazlić je, inače, ranije za „Avaz“ kazao da je u više navrata svjedočio kako su hrvatski policajci s dugim cijevima mimo graničnih prijelaza dovodili u dubinu teritorija BiH migrante koji nisu u Hrvatsku ni došli iz naše zemlje, nego iz Srbije.

– Mi smo veoma ozbiljno shvatili Fazlićeva upozorenja, a prije svega jer je naveo da je i sam svjedočio ovim prizorima u mjestu Lohovo. Postoje i druge indicije, da hrvatska policija zaista prebacuje migrante na teritorij USK iako oni nikada nisu ovdje ni bili. To je kršenje Sporazuma o readmisiji, jer oni moraju iskomunicirati to između dvije države i vratiti ih na graničnom prijelazu ako su ušli s teritorija BiH, a ne da ih ubacuje divljim putevima – kaže Kljajić.

Vrh države

On ističe i da su u ovom slučaju zakazale državne institucije, ali i međunarodna zajednica, koji su obaviješteni o tome da hrvatska policija pod oružjem ulazi u BiH i na nelegalan način vraća i ubacuje migrante u našu zemlju.

– Jasno je da se ovim pitanjem treba baviti vrh države i zaštititi bh. interese i, u konačnici, njen teritorijalni integritet, jer upadi hrvatskih policajaca u našu zemlju su nedopustivi – zaključuje Kljajić.

Granica porozna sa svih strana

Kljajić napominje kako ovakvi slučajevi samo potvrđuju da je bh. granica porozna ne samo na istoku nego i na zapadu, što omogućava hrvatskim policajcima da, sudeći prema Fazlićevim navodima, narušavaju teritorijalni integritet BiH.

– O svemu smo obavijestili nadležne institucije, prije svega Graničnu policiju BiH, ali i sami po tom pitanju provodimo neke aktivnosti o kojima u ovom trenutku ne mogu javno govoriti – istakao je Kljajić

 

Crna hronika / Foto Avaz

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79