Hrvatska dijaspora poslala više novca nego što je država prikupila od turizma

Doznake koje hrvatski državljani širom svijeta šalju formalnim i neformalnim kanalima porodici i prijateljima u zemlji ostale su stabilne prošle godine, a u prvoj polovini 2021. su i porasle, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Gotovinska sredstva koja su hrvatski radnici iz inostranstva poslali svojim porodicama nadmašila su ove godine prihode koje je Hrvatska u istom periodu ostvarila od dolazaka stranih turista, piše Novi list.

U prva dva tromjesečja 2021,doznake radnika u inostranstvu iznosile su ukupno milijardu i 745 miliona evra, dok je u isto vrijeme prihod koji je država ostvarila od stranih turista bio milijardu i 494 miliona evra, navodi list, a prenosi portal Seebiz.

To znači da su različitim kanalima hrvatski radnici u instranstvu poslali u domovinu 351 milion evra više, odnosno za 23,5 posto više nego što su strani turisti potrošili na smještaj, hranu ili zabavu u posmatranom periodu.

Iako je postojao strah da će se zbog pandemije vrijednosti doznaka smanjiti, to se u hrvatskom slučaju nije dogodilo, budući da su one porasle za čak 206 miliona evra, iliti za 13,5 posto u poređenju sa 2020. godinom.

Samo u prvom tromjesečju ove godine, hrvatski državljani su poslali 890,7 miliona evra doznaka, a u periodu april-jun 854,3 miliona

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79