Hrvatska dobila donaciju: Šeik iz UAE osigurao 11,5 tona zaštitinih maski

Mediji u Hrvatskoj pišu da je ova država dobila donaciju od 11,5 tona zaštitnih maski za lice od bogatog šeika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, pa je zbog toga Vlada danas otkazala posao vrijedan 19 miliona kuna koji je bio dogovoren s pulskom kompanijom osnovanom prošle godine.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Kako piše Jutarnji hr., Vlada je, naime, na telefonskoj sjednici stavila izvan snage odluku donesenu prije dva dana, a kojom se iz proračunske zalihe trebalo isplatiti gotovo 19 miliona kuna za avans kompaniji Medical and Phar Trading d.o.o. koja je trebala isporučiti milione zaštitnih maski.

Donaciju je uputio jedan bogati šeik iz Abu Dhabija koji je htio ostati anoniman s kojim su hrvatske vlasti uspostavile kontakt prije mjesec i po, ali je do realizacije, kako su potvrdili u Vladi, došlo danas.

Avion Croatia Airlinesa, sa zaštitnim maskama trebao bi ssletjeti u Zagreb oko 20:00 sati.

Kako piše Jutarnji hr., premijer Andrej Plenković je rekao da su išli u nabavku jer je Hrvatskoj hitno potrebna zaštitna oprema, a sada kada je donacija realizovana, od toga se odustalo.

U pulskoj kompaniji koja je dobila višemilionski posao od kojeg se na kraju odustalo, za ovaj hrvatski medij su naveli kako nisu razočarani.

“Nema nikakvih problema. Nama je ovo bila dobra reklama. Danas smo dobili još 100 upita od privatnih kompanija. Dostavit ćemo maske po najboljim cijenama. Dakle, bez komentara smo”, kratko je prokomentarisao vlasnik kompanije Dominik Gjoni.

S obzirom na to da ova količina opreme neće biti dovoljna za sve što Hrvatsku čeka, danas je Ministarstvo privrede uputilo poziv svim poduzetnicima koji su u mogućnosti proizvesti ili dobaviti medicinsku opremu i dezinfekcijska sredstva da se jave Upravi za robne zalihe.

Nacionalnom štabu bit će potrebne zaštitne maske (hirurška, FFP2, FFP3), sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, respiratori/transportni ventilatori, te posteljine i ostala odijela koja su potrebna za zdravstveni sistem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79