Hrvatska i epidemiološke mjere: Kako vlasnici pasoša prenose virus, a nosioci putovnica ne

Najavljena odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o uvođenju samoizolacije za građane BiH nije nešto novo i neočekivano, ali njeno izuzeće za građane koji imaju državljanstva Hrvatske je krajnje nedosljedno.

Kada počinje s važenjem odluka o samoizolaciji u Hrvatskoj?

Da sam ministar unutrašnjih poslova i prvi čovjek kriznog štaba Davor Božinović 24. juna, najavljujući onu prvu odluku o “zatvaranju granica”, nije rekao da se epidemiološke mjere odnose na sve one koji dolaze iz pravca istoka, bez obzira da li nose pasoše ili putovnice, nove odluke koje tek službeno očekujemo ne bi bile toliko sporne.

Na jedno novinarsko pitanje koje je tada polemiziralo baš tu odluku Alemka Markotić, vodeći autoritet za virusne bolesti u Hrvatskoj i direktorica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, “znakovito” je odgovorila kako dvojno državljanstvo ne štiti od virusa.

Manje od 20 dana kasnije potpuno je drugačija priča, mjere o samoizolacije se ponovo uvode, ali kako je naveo ministar zdravlja Vili Beroš, one se neće odnositi na one koji imaju hrvatsku putovnicu.

Šta se u međuvremenu promijenilo, epidemiološki standardi ili politički tretman odluka kriznog stožera u Zagrebu, nije teško zaključiti. Upravo prije dvadesetak dana najoštriji kritičari novih mjera bili su hrvatski političari iz BiH, ponavljane su nacionalne poruke o jednom narodu u dvije domovine i kako tu jedinstvenost ne može narušiti nikakva granica.

Prvotna odluka o samoizolaciji trajala je svega nekoliko dana, a mnogi su njeno ukidanje gledali u kontekstu općih izbora u Hrvatskoj te ambicija tamošnjeg HDZ-a da i iz 11. izborne jedinice, one u dijaspori, dobije maksimalna tri mandata.

Sad kad su izbori prošli i tri mandata isporučena, epidemiološke mjere na granici se ponovo mogu zaoštriti, ovaj put na jedan nacionalno senzibilniji način prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79