Hrvatska javnost ogorčena: Novac ide u Mostar, a bolnice u Hrvatskoj propadaju

Ono što je naročito izazvalo ogorčenje u hrvatskoj javnosti jeste činjenica da SKB-om Mostar upravljaju kadrovi HDZ-a BiH, a bolnica je, uprkos stalnim finansijskim injekcijama, u konstantnim višemilionskim dugovima.

Vlada Republike Hrvatske je u četvrtak Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar dodijelila 40 miliona kuna, što je oko 10,35 miliona KM. Ta odluka, sudeći prema reakcijama, nije izazvala oduševljenje u hrvatskoj javnosti.

– Polazeći od ustavne odrednice prema kojoj Republika Hrvatska štiti prava i interese svojih državljana koji žive i borave u inostranstvu i promovira njihove veze s domovinom, dijelovima hrvatskog naroda u drugim državama garantira se naročitabriga i zaštita Republike Hrvatske – navodi se u odluci Vlade Andreja Plenkovića još od 13. decembra 2017. godine da iz hrvatskog državnog budžeta dodijeli 40 miliona kuna SKB-u Mostar.

Očigledno se nije radilo o jednokratnoj odluci, s obzirom da je novac za SKB Mostar izdvajan i u godinama koje su uslijedile. Ono što je naročito izazvalo ogorčenje u hrvatskoj javnosti jeste činjenica da SKB-om Mostar upravljaju kadrovi HDZ-a BiH, a bolnica je, uprkos stalnim finansijskim injekcijama, u konstantnim višemilionskim dugovima.

– Šta vi mislite? Treba li novac hrvatskih poreskih obveznika trošiti na zdravstvo u BiH ili u Hrvatskoj – pitanje je koje je portal Index.hr u anketi postavio svojim čitateljima.

Sudeći prema rezultatima u trenutku pisanja ovog teksta, samo osam posto čitatelja je podržalo odulu Vlade Republike Hrvatske da novac dodijeli SKB-u Mostar.

Portal Telegram.hr je svojim čitateljima ponudio uporedne fotografije SKB-a Mostar i Kliničkog bolničkog centra Rijeka, koji je, sudeći prema fotografijama, u katastrofalnom stanju.

 

U čemu je razlika između “Herceg-Bosno, srce ponosno” i “talijanske Istre”?

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79