Hrvatska kupuje 12 francuskih borbenih aviona, paket uključuje obuku i naoružanje

Hrvatska Vlada odlučila je kupiti 12 polovnih francuskih borbenih aviona F3R Rafale, piše Jutarnji list.

Riječ je o dvomotornom borbenom avionu, a najstariji avion koji bi bio isporučen Hrvatskoj star je 10 godina. Prema pisanju Jutarnjeg lista, Hrvatska bi cijeli paket, koji uključuje avione, obuku i naoružanje, platila nešto manje od milijardu eura. Vlada bi odluku trebala donijeti za Dan Oružanih snaga.

Predsjednik Zoran Milanović u vojarni “Croatia” nešto kasnije kazao je da Vlada nije dobila preporuku koji bi tip aviona trebalo kupiti, ali se nada “da su se on i premijer dobro razumjeli”. Na pitanje je li mu poznato koji se avion kupuje, odgovorio je: “No comment”.

Nakon službene odluke Vlade Hrvatske o prihvaćanju francuske ponude slijede pregovori o ugovoru. Ukoliko bi ugovor bio potpisan ove godine, Francuska bi prvih šest aviona isporučila 2024. godine, a preostalih šest godinu dana kasnije. Predsjednik Milanović je pak kazao da avioni u Hrvatskoj moraju biti najkasnije 2024. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79