Hrvatska kupuje borbene avione

Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković za danas su sazvali sjednicu Vijeća za odbranu, na kojoj će se raspravljati o ponudama za nabavku višenamjenskih borbenih aviona.

Zakonskih prepreka za odabir najbolje ponude nema. Odbor za odbranu borbenim avionima još u prošlom sazivu dao je zeleno svjetlo. Međuresorna komisija je još krajem prošle godine Vladi preporučila koji od ponuđenih aviona kupiti, no odluka se još drži u tajnosti, javlja HRT.

Predsjednik Zoran Milanović je jučer na pitanje kada očekuje odluku o nabavci aviona rekao da je poslao dopis s namjerom da to bude na Dan oružanih snaga, 28. maja. Premijer Andrej Plenković odgovorio mu je da će se na sjednici vidjeti zna li predsjednik sve o nabavci novih borbenih aviona.

Hrvatskoj Šveđani i Amerikanci nude nove, a Francuzi i Izrael polovne avione.

Postojeći avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – MiG-21, pored svoje starosti i tehnoloških ograničenja, imaju životni vijek koji ističe 2024. godine, kada će se definitivno morati povući iz operativne upotrebe. Ranije dogovorenu nabavku izraelskih borbenih aviona F-16 Barak zaustavile su Sjedinjene Američke Države.

Riječ je o nabavci koju Hrvatska čeka već petnaestak godina, a koja vrijedi između 900 miliona i milijardu i po eura, stoga je to najveća vojna investicija u historiji te države. Kako piše Večernji list, danas će se za zajedničkim stolom naći i Andrej Plenković i Zoran Milanović, što znači da ipak postoje granice njihovog brutalnog sukoba posljednjih sedmica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79