Hrvatska na Euru imala pogrešan grb, nosili dresove s ustaškom šahovnicom

Na dresu Hrvatske u sve četiri utakmice Eura bila je hrvatska zastava s pogrešnim hrvatskim grbom, na kojem je prvo polje bijelo. Na službenom državnom grbu prvo polje je crveno.

Na dresu nogometnih reprezentacija obvezno stoji grb nogometnog saveza, u ovom slučaju HNS-a. Malo ko ima grb države, no na velikim takmičenjima poput Europskog prvenstva praksa je da budu još i zastavice država ili barem naziv država te grad i datum odigravanja utakmice, što te dresove čini jedinstvenima, piše Index.

Grbove na dresove stavljaju ekonomi HNS-a. Na ovo nitko nije reagirao. Česi i Škoti, protivnici Hrvatske iz grupa, na svojim su dresovima imali ispravan hrvatski grb, dok ga Englezi i Španci nisu ni imali.

Grb s prvim bijelim poljem uveli su Ante Pavelić i njegove ustaše 1941. godine, a iz upotrebe je uklonjen nakon što su fašisti i njihovi kolaboratori poraženi u Drugom svjetskom ratu. Za vrijeme SFRJ je Federalna Republika Hrvatska koristila grb s prvim crvenim poljem koji se nakon osamostaljenja očuvao i kao simbol Republike Hrvatske.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79