Hrvatska na korak od ulaska u šengen

Hrvatska na korak od ulaska u šengen


Evropski parlament je danas odobrio ukidanje kontrola na unutrašnjim granicama između šengenskog prostora i Hrvatske.

“Hrvatska je spremna pristupiti šengenskom području slobodnog putovanja. Ispunila je sve potrebne uvjete. Hrvatska je ispunila 281 preporuku u osam područja i prošla je najsveobuhvatniju evaluaciju za članstvo u Šengenu od bilo koje zemlje EU do sada. Ja sam uvjeren da će ovo biti još jedna uspješna priča za evropske integracije”, rekao je europarlamentarac Paulo Rangel, pregovarač Evropskog parlamenta o pristupanju Hrvatske Šengenu.

Rengel je pozvao ostale države članice EU da brzo daju zeleno svjetlo za pristupanje Hrvatske šengenskom prostoru za ukidanje unutrašnjih graničnih kontrola do kraja ove godine.

“Davanje Hrvatskoj šengenskog statusa dok se također pridruži eurozoni1. januara 2023. godine i uključujući i Rumuniju i Bugarsku u Šengenu, šalje snažan signal zapadnom Balkanu o njihovim budućim težnjama prema EU”, zaključio je Rangel

Konačnu formalnu odluku o ukidanju internih kontrola za Hrvatsku sada moraju jednoglasno donijeti države članice EU koje su dio šengenskog prostora.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija