Hrvatska nastavlja podržavati BiH na putu ka EU

Zamjenik ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić i državni sekretar za Evropu u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Andreja Metelko Zgombić sastali su se u Sarajevu na bilateralnim konsultacijama dva ministarstva, te je tom prilikom istaknuto da Hrvatska nastavlja podržavati BiH na njenom evropskom putu.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima BiH i Hrvatske, te o aktuelnoj političkoj situaciji i formiranju vlasti u BiH, kao i o evropskim integracijama i regionalnoj saradnji, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Ovom prilikom Brkić je zahvalio za podršku i pomoć koju je BiH dobila od Hrvatske u procesu evrointegracija, te naglasio da obje zemlje do kraja ove godine očekuju značajne odluke Savjeta Evrope.

“Za BiH je to status kandidata za članstvo u EU, a za Hrvatsku ulazak u evrozonu i Šengen”, naveo je Brkić.

On je dodao da očekuje da će do kraja godine BiH završiti sa formiranjem vlasti čime će se poslati pozitivna politička slika Evropi.

Zgombić je ovom prilikom istakla da se Hrvatska zalaže za put BiH u EU, te izrazila opredijeljenost za nastavak pomoći u sprovođenju reformi i ispunjavanju uslova za članstvo BiH u EU.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog završetka radova i otvaranja graničnog prelaza “Svilaj” te mosta kod Gradiške, a osvrnuli su se i na izgradnju Jadransko-jonskog auto-puta, te izgradnju gasovoda “Južna interkonekcija”.

Kada je riječ o ekonomskoj saradnji, na sastanku je naglašeno da je Hrvatska jedan od najznačajnijih ekonomskih i trgovinskih partnera BiH, a osim toga, razgovarano je i o razmjeni kulturno-umjetničkih programa između BiH i Hrvatske te o programima kulturnih manifestacije tokom 2023. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79