Hrvatska optužuje BiH da je odgovorna za rast broja novozaraženih, a realnost je nešto drugačija

Hrvatska posljednjih dana bilježi prosječan rast broja novozaraženih od 18 dnevno, što samo po sebi nije mnogo, ali je ipak izjavama odgovornih povezano s dolascima građana iz naše zemlje i Srbije. Stvarna situacija nešto je drugačija.

Osim zadarskog turnira koji je klasična ilustracija ignorisanja prisustva pandemije, posljednjih dana aktualan je slučaj pojave koronavirusa u Đakovu, a virus se pojavio u strogo kontroliranoj zajednici časnih sestara u samostanu Milosrdnih sestara svetog Križa.

U samoizolaciju idu i građani BiH koji su uplatili turističke aranžmane u Hrvatskoj

Posljednjih dana virus se ponovo probio u medicinske ustanove, a sve je to, kako javljaju mediji, a i potvrđuju izjave zvaničnika, povezano s potpunim izostankom epidemioloških mjera. Tek jučer je u Hrvatskoj uvedena obaveza nošenja maski u javnom prijevozu.

Ipak, posebno je indikativan zvaničan podatak tamošnjeg kriznog štaba iznešen prije četiri dana kako “u Hrvatskoj boravi 205.249 turista, od čega 154.530 stranih. Među njima nema potvrđenih slučajeva zaraze”.

Širenje virusa iz susjedstva, narativ koji se zadnjih dana plasira iz nadležnih institucija u Hrvatskoj, teško da je održiv jer ulazak i ranije bio maksimalno ograničen.

U Hrvatskoj je prošle godine ljetovalo više od pola miliona građana iz BiH, sada nisu poželjni

Sam ministar Vili Beroš je prije četiri dana kazao kako se bilježi smanjenje ulazaka iz Srbije za 20 posto i iz BiH za 40 posto jer 70 posto zahtjeva za ulaskom iz tih zemalja nije bilo opravdano. Oni koji su mogli ući u Hrvatsku morali su imati dokaz plaćenog boravka.

Mnogi od tih građana sad su na gubitku ili u problemima kako vratiti novac koji su već uplatili za ljetovanje u Hrvatskoj.

Ministar turizma Gari Cappelli na današnjoj sjednici vlade je kazao kako se u Hrvatskoj trenutno nalazi 246 hiljada turista i da njihov broj raste za 20 do 30 hiljada dnevno. Dodao je kako je to znak da je Hrvatska “sigurna i prepoznatljiva” turistička zemlja prenosi Klix.

Hrvati već žale zbog odluke o 14-dnevnoj samoizolaciji: Makarska rivijera je rivijera bh. turista


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79