Hrvatska otvora vrata Hrvatima u BiH jer im treba turista, BiH ostaje zatvorena za strance

30. svibnja navršilo se pola godine da je Republika Hrvatska donijela odluku o privremenoj zabrani odnosno ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH kojom su ulasci dozvoljeni samo uz predočenje negativnog testa na koronavirus, potvrdu o cijepljenju za osobe koje su prije više od 14 dana, primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19, ili potvrdu da se vlasnik istog oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2.

Četvrta opcija je obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje – BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana, navodi se na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova RH.
Šuška se već nekih mjeseci, a osobito se zadnjih dana intenziviralo da Hrvatska 1.lipnja otvara granice za Hrvate iz BiH, što se intenzirviralo zadnjih par dana.

Iz Granične policije BiH kažu da službenih obavijesti iz Hrvatske još uvijek nemaju. Međutim, iz izvora bliskih Vladi RH saznajemo da se zadnjih dana intenzivno radi na tome da se stanje vrati na ono od prije pola godine, da državljani BiH s hrvatskom osobnom iskaznicom ili putovnicom ljetos imaju pravo na nesmetan ulazak u državu. Pola godine oduzeto pravo neometanog ulaska Hrvata iz BiH moglo bi se vratiti, i to pod krinkom vraćanja prava državljanima i Hrvatske da ulaze u tu zemlju, no poanta je naravno turizam.

Druga strana, u ovom slučaju Bosna i Hercegovina, prema prvim susjedima, s kojim dijeli tisuće kilometara granice bila je maksimalno otvorena.
No, prema strancima je zatvorena, i takva će i ostati. Vijeće ministara BiH, uz osam glasova za i dva protiv, u drugom krugu glasanja nije donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, koju je predložilo Ministarstvo sigurnosti BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79