Hrvatska traži 16 oficira Armije BiH: Evo ko je sve na spisku

Državno tužilašvo Hrvatske u decembru prošle godine proslijedilo je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv 16 bošnjačkih oficira, među kojima su i generali Sefer Halilović, Vehbija Karić, Selmo Cikotić i Amir Kubura, koji se terete za ratne zločine nad Hrvatima, uglavnom na prostoru srednje Bosne i sjevernog dijela Hercegovine, ekskluzivno je potvrđeno “Večernjem listu”, izdanje za BiH.

Uz prijavu, Tužilaštvu BiH dostavljeni su i materijali i informacije iz predmeta Županijskog tužilaštva u Zagrebu radi mogućeg preduzimanja krivičnog progona u BiH, navela je portparol Državnog tužilaštva Hrvatske Martina Mihordin.

Ona kaže da je riječ o krivičnoj prijavi koju je u martu 2017. godine od hrvatskog Državnog tužilaštva dobilo sedam udruženja Hrvata žrtava rata u BiH i da je prijava Tužilaštvu BiH proslijeđena u skladu sa Protokolom o saradnji u progovnu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida potpisanih između tužilaštava Hrvatske i BiH 2013. godine.

Prema riječima Mihordin, krivična prijava dostavljena je BiH jer prijavljena lica imaju prebivalište u BiH, što je osnovna pretpostavka za preuzimanje progona, a i krivično djelo su počinila na teritoriji BiH.

– Podnošenjem ove krivične prijave očekuje se sprovođenje postupka protiv odgovornih za počinjene zločine nad hrvatskim civilima i zarobljenim pripadnicima HVO-a – navodi se u dokumentu.

Prijavljeni su Sefer Halilović, Jovan Divjak, koji je u međuvremenu preminuo, Vehbija Karić, Enver Hadžihasanović, Selmo Cikotić, Asim Koričić, Sakib Mahmuljin, Amir Kubura, Šerif Patković, Đemal Merdan, Ramiz Dreković, Salko Gušić, Enes Kovačević, Midhat Cerovac, Bakir Alispahić i Fahrudin Agić.

Oni se terete da su, namjeravajući osvojiti područja pod nadzorom HVO-a i osigurati izlaz na more, zajedno sa mudžahedinima počinili brojne zločine, pri čemu je samo u srednjoj Bosni ubijeno 876 civila i zarobljenih pripadnika HVO-a, dok je protjerano i izbjeglo 118.000 Hrvata, te srušeno i spaljeno 270 katoličkih objekata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79