Hrvatska traži izručenje i Zorana Mamića

U Sudu BiH jučer je održano ekstradiciono ročište po zahtjevu pravosuđa Hrvatske da Zagrebu izruči Zdravka Mamića, bivšeg savjetnika Dinama. Ovoga puta, Hrvatska je zatražila Mamića zbog istrage o tome da je podmićivao sudije u Osijeku, kako bi ga oslobodile optužbi za izvlačenje novca iz zagrebačkog kluba.

Tužilaštvo BiH se usprotivio izručenju “jer nisu ispunjene pravne pretpostavke”.

Molba za Mamićevo izručenje stigla je 6. jula. Također, Hrvatska je zatražila i izručenje njegovog brata Zorana. Tužilaštvo BiH je ta dva predmeta objedinilo, jer se radi o istim krivičnim djelima, rečeno je.

Ročište je po zahtjevu Hrvatske za izručenjem mlađeg Mamića zakazano 24.avgusta. Bilo je planirano 18.avgusta, ali je pomjereno na 24, javlja Avaz.

No, Hrvatska, za razliku od starijeg brata Zdravka, Zorana traži i zbog pravosnažnosti presude kojom je pravomoćno osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora.

Mamići, koji su osuđeni u Hrvatskoj, ranije su tražili da kaznu izdržavaju u BiH, a molbu su uputili i bh. institucijama.

U Bosni i Hercegovini, tačnije Međugorju Zdravko Mamić nalazi se još od juna 2018.godine. Njegov brat Zoran je stigao prije tri mjeseca.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79