Hrvatska tvrdi da je BiH ušla u njen teritorij 90 metara, poslali zahtjev da se pomjeri tabla

Obavijesna ploča s upozorenjem na blizinu granice se nalazi na području naselja Šiljkovača, u hrvatskoj općini Cetingrad.

“Izvidom ove lokacije i geodetskom provjerom nadležnih hrvatskih službi utvrđeno je da je obavijesna ploča postavljena 90 metara unutar hrvatskog državnoga područja (tik uz hrvatsku obavijesnu ploču o blizini granice), uzimajući pri tome u obzir crtu državne granice RH i BiH utvrđenu prema Ugovoru o državnoj granici iz 1999. godine”, stoji u diplomatskoj noti Ministarstva vanjskih poslova RH putem abasade Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Dopis bh. ambasadi u Hrvatskoj Dopis bh. ambasadi u Hrvatskoj

 

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova vjeruje kako je u ovom slučaju došlo do nenamjerne pogreške bh. službe, koja se može i treba lako ispraviti te poziva bh. stranu da uz prethodni dogovor i najavu hrvatskoj granici bez odgađanja ukloni navedenu obavijesnu ploču, odnosno premjesti je na odgovarajuću lokaciju unutar državnog područja BiH – prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79