Hrvatska u problemima: Gdje će se u BiH glasati ako škole srijedom rade?

Državno izborno povjerenstvo nije htjelo procjenjivati utjecaj odluke da se parlamentarni izbori održe srijedom umjesto nedjeljom na odaziv birača u dijaspori, ali je istaknuto da će organizacija izbora u inozemstvu biti logistički izazovna. Poseban problem predstavlja činjenica da su mnoga biračka mjesta u ambasadama i konzularnim uredima izmještena u škole kako bi se smanjila gužva na izborni dan.

Slaven Hojski, član i glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva (DIP), naglasio je da je srijeda radni dan u te da će se stoga, u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova, morati pronaći zamjenska mjesta za glasovanje. Ukoliko to nije moguće, birači će imati priliku glasati u diplomatskim misijama ili konzularnim uredu.

Brojka biračkih mjesta u školama u inozemstvu nije zanemariva. Primjer, u Mostaru je bilo 20 takvih mjesta, dok je u drugim gradovima poput Sarajeva, Livna, Viteza i Tuzle bilo značajan broj biračkih mjesta u školskim prostorima.

Osim toga, postavlja se i pitanje koji su dani radni u konzulatima i ambsadama, s obzirom da su to mjesta koja će posjećivati stranke, koje inače ne rade subotom i nedjeljom.

U inozemstvu će se glasati dva dana, u gradovima u kojima su smještena hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva.

Ukupno gledajući, organizacija izbora u inozemstvu predstavlja značajan izazov za Državno izborno povjerenstvo, ali i za Ministarstvo vanjskih poslova te lokalne konzularne i diplomatske predstavništva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79