Hrvatska uvodi euro, a BiH bi mogla dobro profitirati: Evo zašto!

Swiss Franc versus Euro - two strong currencies in Europe

Od 1. januara 2023. godine Hrvatska će usvojiti euro kao svoju valutu, a to bi, prema mišljenju ekonomiste Željka Ričke, moglo imati višestruke pozitivne efekte na ekonomiju u BiH.

Kursne razlike

Rička kaže da su pozitivni efekti višestruki, a za početak neće biti kursnih razlika, što će olakšati poslovanje privrednicima.

– Najznačajnije je, ipak, pojeftinjenje kapitala, do kojeg će doći zbog smanjenja faktora rizika, a samim time i kamatnih stopa. Kada se to desi u Hrvatskoj, naša država će postati vrlo atraktivna za brojne investicije iz Hrvatske – kazao je Rička.

Dodao je da se može očekivati da se brojne kompanije iz Hrvatske nađu i u Bosni i Hercegovini.

– BiH će im postati interesantna jer još nismo dio EU i nismo u priči s eurom. Ovo će im biti elegantan način da uđu na naše tržište, i to bez velikog napora. Bit će motivirani da osnivaju svoje kompanije i da se udružuju s već postojećim kompanijama u našoj državi. Imat će povoljnije kreditne uvjete, kao i povoljnije poreze. Konkretno, niža je stopa PDV-a – pojasnio je Rička.

Prijenos kapitala

Prema njegovim riječima, kompanije iz Hrvatske koje se udruže s nekom od naših kompanija ili osnuju svoje neće imati više problema s prijenosom kapitala iz jedne države u drugu.

– Našoj državi će ostati svi porezi koji se moraju platiti, doprinosi i povećanje zaposlenosti. Ovo se, zaista, može dobro iskoristiti, samo treba na vrijeme promovirati ove mogućnosti. Ali ne sumnjam da će privrednici znati prepoznati ovu situaciju – istakao je Rička.

Kunu će štititi vojska

Nakon uvođenja eura hrvatska vlada će zastarjelu kunu štititi vojskom, u posebnim, strogo čuvanim skladištima. Tri mjeseca nakon uvođenja eura ljudi u bankama moći će mijenjati kune za eure. Nakon tog razdoblja kovanice će se uništiti ili istopiti, a dobiveni metal prodati za ponovnu upotrebu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79