Hrvatska: Vakcinisani ne moraju u izolaciju

Vakcinisani protiv virusa korona u Hrvatskoj ne moraju u izolaciju zbog kontakta sa zaraženom osobom, saopštio je danas Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Iz Zavoda su naveli da u slučaju da se posumnja da pacijent boluje od varijante virusa sa većim potencijalom širenja ili koja je antigeno različita karantin kontakata traje 14 dana.

To se, kako je pojašnjeno, trenutno odnosi na britansku, brazilsku i južnoafričku varijantu virusa.

Iz Zavoda su naveli da po završetku karantina nije potrebno testirati osobe ako ne razviju simptome, osim ako su imunokompromitovane i rade u zdravstvenim ustanovama i kod pružalaca socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i lica sa invaliditetom.

U tu svrhu se koristi PCR test.

U preporukama je navedeno i da treba testirati i osobe koje u karantinu/samoizolaciji razviju simptome bolesti, a ne treba, ako nema jasne simptome, osobu koja je unazad tri mjeseca imala laboratorijski potvrđenu bolest ili je prije minimalno 14 dana primila drugu dozu vakcine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79