Hrvatska zatvorila legalni granični prijelaz zbog ilegalnih migracija?!

Dakle, prvo je sredstvima EU izgrađen zatvor za migrante u blizini Bihaća. Potom je EU donijala nova pravila postupanja sa migrantima na vanjskim granicama , a bi na kraju Hrvatska “zbog migracija zatvorila legalni granični prijelaz”.

Hrvatske vlasti zatvorile su granični prijelaz sa BiH Hadžin Potok kod Velike Kladuše. U dokumentu koji je u posjedu Istrage, MUP Republike Hrvatske je naveo da je granični prijelaz zatvoren zbog – ilegalnih migracija.

Dakle, prema tumačenju hrvatske policije, ilegalni migranti koriste legalne granične prijelaze piše Istraga

“Obzirom da i dalje bilježimo veliki migracijski pritisak na zajedničkoj državnoj granici, kao i da se ruta migracija sada preusmjerila od mjesta Hadžin Potok, Šiljkovače te Bogovolje, do samog graničnog prijelaza, napominjemo kako smo stava da se privremeno, iz sigurnosnih razloga, ne donosi odluku o prekategorizaciji predmetnog graničnog prijelaza”, navedeno je u dopisu MUP-a Republike Hrvatske dostavljenom direktoru Granične policije BIH Mirku Kuprešakoviću i Zlatku Vranješu, predsjedniku Mješovitog povjerenstva za praćenje provedbe ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o graničnim prijelazima.

Odluka hrvatskih vlasti dolazi dvadesetak dana nakon odluke čelnika EU o drugačijem pristupu migrantskoj krizi.

“Vijeće je danas poduzelo odlučan korak prema modernizaciji pravilnika EU-a za azil i migracije. Postignut je dogovor o pregovaračkom stajalištu o Uredbi o postupku azila i Uredbi o upravljanju azilom i migracijama”, saopćeno je 8. juna iz Vijeća EU.

Prema istom saopćenju, Uredbom o postupku azila uvode se i obavezni postupci na granici kako bi se na vanjskim granicama EU-a brzo procijenilo jesu li zahtjevi neutemeljeni ili nedopušteni. Osobama na koje se primjenjuje postupak azila na granici nije dopušten ulazak na državno područje države članice EU.

Ljudi koji budu odbijeni mogu, prema novim pravilima, brzo biti vraćeni u matičnu državu ili neku treću zemlju. Je li neka treća zemlja prikladna o tomu će odlučivati zemlje na vanjskim granicama EU-a.

Čelnici EU su se, tako dogovorili da “stvaraju centre na vanjskim granicama EU. Centri bi imali kapacitet da prime godišnje 40 hiljada osoba i u njima bi se odvijali ubrzani postupci utvrđivanja prava na azil. Ukoliko sr procijeni da osoba nije u potrebi za međunarodnim zaštitom, predloženo je da se, najkasnije u roku od šest mjeseci, vrati u državu tranzita ili u zemlju porijekla.

Šta to, suštinski, znači? Znači da će vlasti Republike Hrvatske ubuduće, u skladu sa propisima EU, moći migrante koji im se ne sviđaju vraćati u Bosnu i Hercegovinu.

Podsjetimo, početkom ove godine saopćeno je kako je EU finansirala izgradnju objekta u neposrednoj blizini migrantskog kampa “Lipa” kod Bihaća kojeg su nevladini aktivisti i opisali kao “pritvorsku jedinicu za migrante”.

Dakle, prvo je sredstvima EU izgrađen zatvor za migrante u blizini Bihaća. Potom je EU donijela nova pravila postupanja sa migrantima na vanjskim granicama , a bi na kraju Hrvatska “zbog migracija zatvorila legalni granični prijelaz”.

“Moram reći da mi je bilo nevjerojatno čitati vijest o tome da vlasti Republike Hrvatske zatvaraju jedino privremeni granični prijelaz za međunarodni promet putnika Hadžin Potok-Bogovolja, odnosno da Uprava za granicu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske nije dala saglasnost svojim članovima Mješovite komisije za provođenje ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima za produženje odluke o privremenom međunarodnom prometu putnika preko stalnog graničnog prijelaza za pogranični promet Hadžin potok-Bogovolja.

Dakle, nakon šest godina rada u privremenom statusu međunarodnog graničnog prijelaza za cestovni promet putnika zatvara se jednini Hadžin Potok-Bogovolja u Unsko-sanskom kantonu.

Zašto?

Zašto baš taj koji itekako ima opravdanje da nastavi sa radom u ranije uspostavljenom režimu od strane Mješovite komisije sve do proglašenja u stalni granični prijelaz za međunarodni promet putnika? S tim u vezi, postavljam pitanje Ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine: „Koji je stvarni razlog zbog kojeg se zatvara granični prijelaz Hadžin Potok-Bogovolja za cestovni promet putnika?”

„Da li je razlog pogoršana sigurnosna situacija radi migranata, kako to navode iz Uprave za granicu Republike Hrvatske, što mi je sada moram priznati neutemeljeno i neuvjerljivo, te šta će Ministarstvo poduzeti radi hitnog otvaranja ovog graničnog prijelaza za promet putnika?”, kazao je na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zastupnik NES-a Jasmin Emrić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79