Hrvatski državljanin prisvojio milione preko fantomske firme u Banjaluci

Državljanin Hrvatske, putem fantomske firme za reklame i propagandu „First Net“ iz Banjaluke, nezakonito je isplatio na svoj vlastiti račun milione maraka, saznaje portal CAPITAL.

Prema saznanjima CAPITAL-a, državljanin Hrvatske koji je odgovorna osoba i vlasnik firme „First Net“ je u prethodne dvije godine na svoje devizne račune otvorene kod banaka u Republici Srpskoj primio novac iz Hrvatske sa svrhom „pozajmica“ u ukupnom iznosu od 718.483 evra u 2019. godini i 257.711 evra u 2020. godini.

U sudskom i registru APIF-a se kao odgovorno lice, te kao vlasnik preduzeća „First Net“ vodi Goran Šajatović, a navedeno je da se firma bavi reklamama, propagandom, ostalim konsultantskim uslugama, kao i izradom softvera.

Kako nezvanično saznajemo, nakon što je doznačio sredstva na devizni račun iz inostranstva vršio je konverziju u domaću valutu i sa svrhom pozajmica prenosio novac na svoj tekući račun.

Takođe, dio novca je podizao putem Viza biznis kartice preduzeća i utrošio u nepoznate svrhe.

Ono što je sporno je što prenos novca sa deviznog računa na vlastiti tekući račun, te podizanje novca putem kartice, nije potkrijepio odgovarajućom dokumentacijom kojom bi mogao dokazati da je novac utrošen za poslovanje preduzeća, pa se navedene transakcije smatraju isplatom ličnog primanja i na njih su obračunati porezi i doprinosi u iznosu od oko 1,3 miliona maraka.

Prema informacijama do kojih je došao CAPITAL, postoji sumnja da je odgovorna osoba u pomenutom preduzeću u namjeri izbjegavanja plaćanja dospjelih poreskih obaveza propisaniih zakonom, dajući lažne podatke o svom stečenom oporezivom prihodu, oštetila budžet RS za oko 1,3 miliona KM.

Kako saznajemo, to preduzeće je u 2019. godini prihodovalo oko dva miliona maraka, a prijavili su dobit od 53.419 KM.

U Poreskoj upravi Republike Srpske su nam potvrdili da su Republičkom javnom tužilaštvu podnijeli izvještaj o postojanju sumnje da je G. Š. koji je odgovorna osoba u pomenutom preduzeću utajio porez vrijedan 1,3 miliona maraka.

Ono što je interesantno je da je adresa na kojoj se vodi preduzeće „First Net“ Vidovdanska 53 Banjaluka, a gdje se, kako je CAPITAL ranije otkrio, prema zvaničnom registru nalazi čak dvadesetak preduzeća Slovenaca.

Tu su, osim „First Neta“, između ostalih, prijavljeni Agencija za promociju i reklamu “Siden”, trgovina parfemima i kozmetikom “Nutri vision”, poslovno savjetovalište “PrimeSoccer Management”, “SEMA International” koja se navodno bavi organizacijom sajmova i poslovnih događaja, te “RB montaža” koja izvodi elektro radove.

U posljednje dvije godine u najvećem gradu Srpske, kako je CAPITAL ranije objavio, otvoreno je preko 200 preduzeća u vlasništvu Slovenaca.

Međutim, ona se ne nalaze na adresama na kojima su prijavljena, niti postoje bilo kakva obilježja koja ukazuju na to da se na toj lokaciji obavlja poslovna djelatnost. Ipak, dobar dio njih je, prema našim saznanjima, ostvario značajne prihode.

Nakon pisanja CAPITAL na ovu temu inspektori Poreske uprave RS krenuli su u kontrole te su vršili provjere poslovanja i sjedišta preduzeća koja su osnovali strani državljani. U većini slučajeva konstatovano je da te firme ne posluju na navedenoj adresi, niti odgovorne osobe imaju prijavljeno boravište na adresi iz registracije, ne podnose finansijske izvještaje, te da pojedini čak nemaju ni ovlaštenog knjigovođu.

Pored kontrola Poreske uprave, istragu o navedenim slovenačkim firmama vodio je i MUP Srpske, policija Hrvatske i Slovenije u sklopu međunarodne akcije „Zajam“.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79