Hrvatski Interpol raspisao crvenu potjernicu za Fikretom Abdićem

Crvena potjernica Interpola raspisana je na ime Fikreta Abdića, raznog zločinca i načelnika Velika Kladuše, saznaje Raport. Potjernica je, kako je je rečeno, stigla iz Zagreba.

Kako je Raportu rečeno radi se o potjernici po krivičnom djelu iz 2000. godine i to zbog zloupotrebe ovlasti i položaja.

Prema našim informacijama, potjernica je već proslijeđena policijskih agencijama koje bi trebale djelovati po njoj.

Naime, Abdić zvani Babo se teretio da je 27. januara 2000. godine u Rijeci kao direktor jednog trgovačkog društva iz Rijeke, kako bi se domogao kuće i gradilišta u Voloskom u vlasništvu tog društva, uz pomoć sina Ervina Abdića sastavio fiktivni ugovor o zajmu sa sporazumom o prijenosu prava vlasništva.

U tom je ugovoru neistinito navedeno da je Fikret Abdić kao fizička osoba 31. decembra 1997. svojoj firmi koju je neovlašteno zastupao Ervin Abdić pozajmio 600.000 kuna, izvijestio je DORH. Taj je novac dalje fiktivno pozajmljen drugom društvu uz založno pravo na kući i gradilištu u Voloskom pa je tako Fikret Abdić postao fiducijarni vlasnik tih nekretnina, vrijednih oko dva miliona kuna, a na štetu društva iz Velike Kladuše, vlasnika riječke tvrtke kojoj je Fikret bio direktor.

Njega se tereti i da je u maju i septembru 2005. godine opunomoćio Ervina da potpisuje ugovore o kreditu s ovršnom klauzulom za zasnivanje založnog prava na svim nekretninama u vlasništvu riječke tvrtke u kojoj je Fikret Abdić bio direktor i još jedne karlovačke tvrtke. Tako je Ervin uspio dobiti dva miliona kuna kredita od jedne banke u Zagrebu založivši četiri kuće i dvorište u Rijeci u vlasništvu tvrtke iz Velike Kladuše.

On je prvo za ovo dijelo nepravosnažno oslobođen 2015. godine. Međutim, Vrhovni sud Hrvatske ukinio je oslobađajuću presudu 2019. godine na žalbu Tužilaštva Hrvatske te je naloženo da suđenje krene ispočetka.

Kako je navedeno, Vrhovni sud i na temelju iskaza optuženika ocjenjuje da su za sada izvedeni pogrešni zaključci da Ugovor o zajmu i sporazum o prijenosu prava vlasništva nisu fiktivni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79