Hrvatski kapetan osuđen na 30 godina zatvora

Hrvatski kapetan osuđen na 30 godina zatvora


Kapetan broda Phoenician M, Marko Bekavac, osuđen je na 30 godina zatvora prema prvostepenoj presudi zbog otkrivanja kokaina u njegovom teretu u turskoj luci Eregli. Uz kapetana Bekavca, krivim je proglašen i prvi časnik palube, dok su ostali optuženi oslobođeni krivnje.

Incident se dogodio u oktobru prošle godine, kada je policija na brodu koji je prevozio ugljen iz Kolumbije, a plovio pod panamskom zastavom, zaplijenila 137 kilograma kokaina. Turske vlasti smatraju Bekavca odgovornim po zapovjednoj odgovornosti.

Neven Melvan, predsjednik Sindikata pomoraca Hrvatske, koji je prisustvovao suđenju uz kapetanovu suprugu Katju i brata Jozu Bekavca, izrazio je šok zbog presude. Melvan je istaknuo da su svi prisutni bili iznenađeni presudom te da će biti potrebna pravna bitka na drugostepenom sudu.

“Kapetan Bekavac i prvi časnik palube su osuđeni na 30 godina zatvora, dok su ostali oslobođeni. Ovo je šokantno i odvjetnici smatraju da je sudac trebao donijeti pravedniju odluku”, rekao je Melvan.

Suđenje je trajalooko pet sati, a svi pomorci su se izjasnili kao nevin. Melvan je dodao da nije bilo dovoljno dokaza ni za jednog od njih.

Slučaj sada ide na drugostepeni sud, gdje se očekuje daljnja pravna borba.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija