Hrvatski logoraši u BiH ogorčeni “zlim izjavama”: Džaferović je licemjer koji negira zločine

Hrvatsko udruženje logoraša u Bosni i Hercegovini je ocijenilo licemjernim učestvovanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u Koloni sjećanja, u Vukovaru.

Oni navode da je Džaferović samo dan ranije negirao zločine koje je Armija BiH počinila nad Hrvatima.

“Džaferović je imao drskosti otići u Vukovar samo dan nakon što je negirao zločine bošnjačke Armije BiH nad Hrvatima Bosne i Hercegovine. Kao članovi Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH najoštrije osuđujemo licemjernu i zlu izjavu prvog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića”, saopćeno je iz Udruge hrvatskih logoraša u BiH.

Ono što je bivšim logorašima smetalo je to što je on večer ranije, povodom obilježavanja osnivanja 4. Korpusa Armije BiH, u Jablanici kazao da iza te vojske nisu ostale grobnice, ni logori.

“Tamo gdje je bila legalna vlast i Armija BiH poštovana su ljudska prava svih ljudi, očuvani su svi kulturno-povijesni, vjerski objekti i spomenici. Iza Armije BiH nisu ostale masovne grobnice i logori”, rekao je Džaferović.

Stotinjak metara od mjesta te ceremonije u Jablanici, kako navode, tokom rata za Hrvate u BiH postojao je logor Muzej narodne revolucije u kojemu je bilo zatočeno oko 600 Hrvata, za šta postoje i dvije presude Suda BiH.

Udruga hrvatskih logoraša u BiH navodi da je bošnjačka Armija BiH za vrijeme rata uspostavila 331 logor i zatočenički centar za Hrvate na području Bosne i Hercegovine te da je kroz te logore prošlo 14.500 Hrvata.

Šefik Džaferović je danas u Vukovaru izrazio pijetet prema žrtvama te istaknuo kako su barbarski masovni zločini srpske strane započeli u Vukovaru te kulminirali genocidom u Srebrenici.

“Želim da učešćem u koloni sjećanja na žrtve Vukovara i polaganjem cvijeća na memorijalnom groblju iskažem svoje poštovanje prema braniocima Vukovara i prema žrtvama velikosrpske agresije. Žrtve zaslužuju poštovanje i pravdu, a zločinci zaslužuju kaznu”, dodao je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79