Hrvatski ministar se prisjetio kako je kao 20-godišnjak 1991. zoljom pucao na Mladića: Žao mi je što smo propustili tu šansu

Bivši hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović (SDP) jučer se, nakon izricanja presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, prisjetio dešavanja iz 1991. godine, kada se na ratištu sukobljavao upravo s Mladićem.

Kotromanović je za RTL kazao kako se s Mladićem nikada nije susreo oči u oči, ali se prisjetio da je 1991. godine zoljom pucao na tenk, ne znajući da se u njemu nalazio Mladić.

-Nismo znali da on ide na pregovore dolje u Hrvace s tada vodećim ljudima grada Sinja. Mi smo bili u klasičnoj akciji, diverziji. Meni je žao što smo propustili tu šansu, ali to je tako, ispričao je Kotromanović koji je tada imao dvadesetak godina.

Kaže kako je na samu presudu ravnodušan.

-Smatram da se tu ništa posebno neće promijeniti na terenu. Živjet će jednim komotnim životom, vjerovatno negdje u Švedskoj, jest će kokice petkom, tiramisu srijedom i pisat će memoare. I bit će vjerovatno i dalje nacionalni heroj u takozvanoj Republici Srpskoj i u Srbiji. Smatrat će ga velikim herojem i strategom, za mene nije ni jedno ni drugo. Otprilike bih ga tako procijenio, kao osobu koja je vjerovatno bila iskompleksirana, koja je imala moć, koja je vladala životom ljudi na terenu, i tako se ponašao, kao gospodar života i smrti, kaže Kotromanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79