Hrvatski ministar vanjskih poslova: Od Srbije se očekuje da prizna genocid u Srebrenici

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman podsjetio je, uoči Međuvladine konferencije sa EU, na to šta se očekuje od Srbije. Između ostalog, rekao je da je jedno od važnih pitanja priznanje genocida u Srebrenici.

“To je sve jačanje dobrosusjedskih odnosa, kako sa zemljama koje su članice EU, tako i sa onima koje nisu. Kroz sva ta načela će se pratiti ostvarivanje napretka Srbije prema članstvu u EU”, naveo je Grlić Radman.

Dodao je da se od Srbije traže jasni odgovori, “prije svega suštinski i održivi napredak, u temeljnim područjima”. Osim toga, dodao je da je važna politička volja za ispunjavanjem svih onih kriterija i reformi, i “treće jasno nedvosmislena posvećenost evropskim integracijama, prije svega vladavina prava i pitanje nestalih osoba, prava žrtava rata, procesuiranje ratnih zločinaca i zločina”.

“Takođe, naravno što nije bitno toliko za EU, ali jeste zapravo za kompletnu integraciju je i saradnja sa Sudom u Hagu, što ćemo posebno istaći, priznanje genocida u Srebrenici, zato smo i pozdravili Crnu Goru i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, to očekujemo i od srpske strane, to je sve jačanje dobrosusedskih odnosa, kako sa zemljama koje su članice EU, tako i sa onima koje nisu. Kroz sva ta načela će se pratiti ostvarivanje napretka Srbije prema članstvu u EU”, naveo je Grlić Radman, javio je N1 Srbija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79