Hrvatski policajci prebacili migrante u BiH, bh. graničari ih odmah vratili susjedima

Jutros su službenici Granične policije BiH vratili u Republiku Hrvatsku migrante koje su prethodno hrvatski policajci pokušali prebaciti na teritoriju BiH, saznaje Klix.ba.


Na području Dobrljina, blizu Bosanskog Novog, na šumskom putu između Živkovića i Male Dabrnje na državnoj granici između BiH i Hrvatske, bh. graničari su zatekli sedam osoba koje su prethodno do teritorije BiH dovezli policijski službenici MUP-a Republike Hrvatske.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio savjetnik direktora GP BiH Svevlad Hoffman.

Službenici Granične policije BiH su u razgovoru sa migrantima došli do saznanja da su ih do granice dovezli pripadnici MUP-a RH te ih uputili prema našoj zemlji.

Nakon tih saznanja GP BiH je odlučila vratiti sedam migranata u Republiku Hrvatsku, dakle odakle su prešli u Bosnu i Hercegovinu, a o svemu je pravovremeno obaviješten MUP Republike Hrvatske u Dvoru.

Pored toga jutros je na području Zvornika zatečena grupa od 21 migranta (11 državljana Iraka i 10 državljana Sirije). Oni su upućeni u prihvatni centar Ušivak.

Na području Jedinice GP Hum (lokalitet Koš) od pokušaja ilegalnog prelaska granice odvraćene su tri osobe, na području Trebinja odvraćeno je šest osoba, a kod Višegrada jedna.

Na području Izačića u tri odvojena slučaja spriječen je pokušaj ilegalnog prelaska prema Hrvatskoj 37 državljana Afganistana i 19 Pakistanaca. NA još nekoliko lokacija, blizu državnih granica zatečeno je nekoliko osoba koje su upućene prema prihvatnim centrima i spriječeni ili odvraćeni u pokušaju ilegalnog prelaska granice.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79