Hrvatski premijer Plenković pojasnio zašto se nije sastao s Komšićem

“Konzistentna linija predsjednika Vlade RH da se ne sastaje sa Željkom Komšićem”

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji boravi u radnom posjetu Sarajevu, neće se sastati s članovima Predsjedništva BiH zbog ranije odluke Vlade RH da se ne sastaje sa Željkom Komšićem.

„Što se tiče sastanka s tročlanim Predsjedništvom BiH, konzistentna linija predsjednika Vlade je da se ne sastaje sa Željkom Komšićem, koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH i s kojim nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije Republike Hrvatske.

Predsjednik Vlade jednako je postupio i prilikom radnih posjeta 2021. i 2023. godine – kada je održao sastanke s Vijećem ministara i Zastupničkim domom i Domom naroda PS BIH.

Uzimajući u obzir da se praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru člana Predsjedništva BiH ponovila i na općim izborima 2022., predsjednik Vlade nema namjeru promijeniti svoj pristup“, saopštio je Plenkovićev ured.

Iz Ureda navode da hrvatski premijer, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i nizozemski predsjednik Vlade Mark Rutte borave u radnom posjetu BiH na inicijativu Hrvatske u cilju pružanja podrške političkim akterima u BiH za provedbu reformi radi otvaranja pristupnih pregovora.

Na posljednjem sastanku Evropskog vijeća u prosincu 2023. usvojen je zaključak kojim će Vijeće otvoriti pregovore s BiH slijedom izvještaja Evropske komisije, a koje treba biti pripremljeno najkasnije do marta 2024.

Tokom boravka u Sarajevu, Plenković će održati sastanke s predstavnicima Vijeća ministara BiH, Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, poglavarima vjerskih zajednica, visokim predstavnikom za BiH i predstavnicima civilnog društva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79