Hrvatski pustolov posjetio glavni grad Sirije: Ostao sam zatečen, Sirija kakvu nećete vidjeti

Hrvatski pustolov i travel bloger Kristijan Iličić posjetio je Damask u Siriji, a na Instagramu je podijelio fotografije i utiske nakon putovanja uz poruku da je to “Sirija kakvu nećete vidjeti u medijima”.

Nakon što je dijelio snimke i utiske s tromjesečnog putovanja po Oceaniji, Iličić je na svom Instagramu donio priču o Damasku kazavši da je ostao zatečen onim što je vidio.

“Damask je najstariji kontinuirano naseljeni glavni grad na svijetu. Pet hiljada godina on je tu i kao što je rekao Mark Twain: ‘Damask ne mjeri svoje vrijeme danima, mjesecima i godinama, već carstvima koja je gledao kako rastu, cvjetaju i propadaju”, naveo je.

Pojasnio je kako je stigao kopnenim putem iz Bejruta te da ga je na granici sačekao predstavnik lokalne agencije uzevši u obzir da ulazak u državu nije moguć bez nje.

“Osvanuvši u ovom gradu bogate historije, jednako važnom i kršćanima i muslimanima, ostao sam zatečen. Taman kad pomislim da sam sve vidio, otvore se nova vrata i iza njih još veća blaga koja krije ovaj dio svijeta. Islamski svijet me ne prestaje oduševljavati”, opisuje Iličić.

“Grad vibrira životom, posvuda ljudi, restorani, kafići, prepune ulice, mirisi, trgovine, bazari, prodavači koji nisu napasni, muzika iz dućana, barova…Ljudi žive tristo na sat”, dodao je.

Naglasio je ljubaznost i gostoprimstvo Sirijaca iako ne vide turiste često te istaknuo da ga je iznenadila sloboda.

“Ovdje je ipak sve liberalnije nego što sam mislio. Žene biraju same žele li se pokrivati ili ne, vidio sam sve varijante, od hidžaba do minice. Alkohol se poslužuje u restoranima i kafićima i ništa zapravo nije problem”, pojašnjava.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KRISTIJAN ILICIC (@kristijanilicic)

Također je pomenuo i sirijsku hranu koju je ocijenio kao jednu od tri najbolje koje je probao.

“Kako svi gradovi imaju svoju dušu, duša ovoga grada je doista veća od života. I zato toliko traje. Vidjeti ovaj grad znači dotaknuti prošlost svih nas, upoznati novu kulturu, proširiti horizonte i uživati u nezaustavnoj bujici života koja teče svim ulicama Damaska”, zaključio je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79