Hrvatski ugostitelj u Njemačkoj meta napada jer je ugostio članove kontroverzne stranke

Njemački mediji izvještavaju o Dejanu Toliću, hrvatskom ugostitelju iz Reutlingena, koji je pod snažnim pritiskom nakon što je ugostio članove desne populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD). Tolić se privremeno sklonio u Hrvatsku nakon intenzivnih napada političkih i lijevih grupa.

Tolić je ugostio članove AfD u svom restoranu “Split”, nakon čega su ga prozvali iz socijaldemokratske stranke SPD, Zelenih i drugih lijevih stranaka, uključujući Antifu.

Otvoreno pismo saveza “Zajedno i solidarno protiv desnice” tražilo je od Tolića da ubuduće ne prima članove AfD-a, a pritisak je rezultirao odbijanjem ugostitelja da primi članove AfD-a u budućnosti.

Pismo je podržalo više političkih organizacija, uključujući Zelenu mladež i Jusos (mladi Socijalisti) Reutlingen, izazivajući negativan uticaj na ugostiteljev posao. Tolić se, zbog kampanje protiv njega, povukao u Hrvatsku na nekoliko sedmica, a tvrdi da je cijeli slučaj ozbiljno naštetio njegovom restoranu.

I dok pristalice Antife i saveza smatraju ovo svojim uspjehom, Tolića je pogodila ova situacija i privremeni odlazak iz Njemačke pokazuje ozbiljnost pritiska s kojim se suočava.

Gradski vijećnik AfD-a Hansjerg Šrade branio se od poziva na bojkot, ističući važnost slobode izražavanja, ali gradonačelnik Reutlingena Tomas Kek odbio je intervenisati u njegovu korist. Ovaj događaj odražava političku napetost u Njemačkoj, gdje su izraženi sukobi između različitih političkih opcija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79