Hrvatsko narodno vijeće: Dajemo snažnu podršku rezoluciji o Srebrenici u UN-u

Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNV) izrazilo je punu podršku prijedlogu rezolucije o obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, koji će se naći pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda.

Ova inicijativa ima za cilj da 11. juli bude priznat kao dan međunarodnog sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

“Snažno podupiremo inicijativu i izražavamo punu potporu izaslanstvu Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim narodima na čelu s veleposlanikom Zlatkom Lagumdžijom. Okupljeni oko zajedničkih težnji ka mirnoj, stabilnoj i europskoj Bosni i Hercegovini, duboko vjerujemo da će Rezolucija utrti put izgradnji mira, suočavanju s prošlošću i međunarodnim komemoriranjem žrtava genocida u Srebrenici. Ovo je nakon svih relevantnih presuda važan korak koji međunarodna zajednica može napraviti kako bi obitelji žrtava vratile povjerenje u međunarodni sustav pravde,” navodi se u saopćenju HNV-a.

Iz HNV-a su također izrazili zabrinutost zbog negativnih reakcija iz Republike Srpske, posebno od strane predsjednika Milorada Dodika.

“Dok s poštovanjem i pijetetom te spremnošću na gradnju održivoga mira promatramo kako brojne države članice UN-a izražavaju potporu predmetnoj inicijativi, zabrinuti smo zbog intenzivirane mrzilačke retorike iz Republike Srpske. Sa žaljenjem konstatiramo da su svi mehanizmi za kooperativno djelovanje sa predsjendikom RS-a Miloradom Dodikom razvidno istrošeni jer na svaku pruženu ruku, Dodik reagira ohološću i podrivanjem mira,” stoji u saopćenju.

HNV poziva sve narode Bosne i Hercegovine, uključujući Bošnjake, Srbe i Hrvate, kao i sve građane, da se ujedine u nastojanjima za mir i stabilnost. “Vjerujemo da Bošnjaci, Srbi i Hrvati – zajedno sa svim građanima Bosne i Hercegovine – žele mir, sigurnost i stabilnost, te rezolutno odbacujemo bilo kakve ideje o podjelama, razdruživanjima i razgraničenjima. Pozivamo sve nadležne institucije da bdiju nad mirom i stabilnošću naše domovine, a prijatelje u međunarodnoj zajednici molimo za potporu svim činiteljima koji spremno pružaju ruku i okreću se ka budućnosti,” zaključuje saopćenje HNV-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79