Hrvatskog špijuna u Srbiji finansirao Luka Modrić?!

Dražen Letić, bivši pripadnik MUP, svojoj vezi u Hrvatskoj Nikoli Kajkiću dao je falsifikovana dokumenta koja su korištena za diskreditaciju tužioca da bi ovaj bio smijenjen i onemogućen da nastavi istrage protiv Luke Modrića i Branimira Glavaša.

Kajkić i Letić su juče, dobili krivične prijave zbog sumnje u špijunažu, a “Blic” donosio detalje njihovih dosijea koje je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) vodila prethodnih godina. Prema tim dokumentima, Nikola Kajkić, predsjednik nacionalnog sindikata policije u Hrvatskoj, od kraja prošle godine imao je intenzivnu komunikaciju sa Draženom Letićem, bivšim policajcem i kurirom narko-klana Majkla Dokovića.

SUSRET NA AUTO-PUTU

Prvi podaci o tajnom saradničkom odnosu njih dvojice, prema tom dosijeu, datiraju od oktobra 2018. godine. Određenog dana Letić i Kajkić imali su susret na naplatnoj rampi za na auto-put E-70, u Sremskoj Mitrovici. Očigledno je da su kontakti postojali i prije toga jer je Letić Kajkiću po dogovoru predao izvjesnu dokumentaciju čija sadržina nije zasada poznata, saznaje Blic.

Dražen Letić

– Daljim sagledavanjem, ustanovljeno je da prikriveni odnos pomenutih lica traje od 2013. godine, kao i da su se u dosadašnjem periodu, osim na teritoriji Srbije, redovno tajno sastajali u Hrvatskoj, najčešće na području Vinkovaca i Vukovara. Takođe, prikupljeni podaci su pokazali da Letić i Kajkić komunikaciju realizuju koristeći zaštićene internet aplikacije za telefonske kontakte, uz maksimalnu konspirativnost i uz naloge pripadnika hrvatskog MUP da se razmijenjene poruke redovno brišu – navodi se u dosijeu. Letić je prethodno već postupao “po naredbi” svoje hrvatske veze. On je u martu i aprilu prošle godine falsifikovao potvrdu Ministarstva odbrane Srbije o vojnom angažovanju Miroslava Kraljevića u jedinicama JNA protiv hrvatskih snaga tokom 1991. i 1992. godine. Kraljević je, inače, zamjenik osiječkog županijskog državnog tužioca.

Nikola Kajkić

UDAR NA TUŽIOCA

Ta falsifikovana dokumentacija završila je, na kraju, u rukama Branimira Glavaša, ozloglašenog hrvatskog političara kojem se u nekoliko navrata sudilo za ratne zločine nad Srbima u Hrvatskoj, koji ju je iskoristio da bi u Saboru diskreditovao Kraljevića i zatražio njegovu smjenu. Glavaš je to uradio da bi se riješio tužioca koji je bio nadležan za ponovno pokretanje istrage protiv njega, za ratne zločine počinjene nad Srbima u Osijeku 1991. godine, piše Blic.

Naknadnim angažovanjem BIA je ustanovila da se u konkretnom slučaju radi o falsifikatu, u čijoj izradi je po zahtjevu Letića najvjerovatnije učestvovala neka od njegovih veza koja se bavi opisanim poslom.

Kao nagradu za ovaj napad na tužioca, Letić je od Kajkića dobio novac, pri čemu se iz sadržaja njihove komunikacije, kako se navodi u dosijeu BIA, može izvući pretpostavka da je finansijer ovih aktivnosti bio poznati hrvatski fudbaler Luka Modrić. Modrić je takođe imao lične motive da diskredituje tužioca Kraljevića: on je u tom trenutku bio postupajući tužilac u sudskom postupku protiv fudbalera, a za davanje lažnog iskaza u postupku protiv braće Mamić, fudbalskih menadžera koji su posredovali u njegovom transferu.

Kajkić se tu nije zaustavio. On je od Letića tražio da na isti način oblati Roberta Huškara, inspektora hrvatskog MUP, sa kojim je u tom periodu ušao u izvjesne sukobe. BIA kao posebno indikativan angažman Letića navodi pribavljanje dokaznog materijala o boravku zarobljenih pripadnika hrvatskih paravojnih jedinica, uglavnom sa područja Vukovara, u KPZ u Sremskoj Mitrovici, u vrijeme rata u bivšoj SFRJ. Naime, osim što je Letić iskoristio svoje poznaničke veze sa ovih prostora da bi realizovao navedeni zadatak, s imenovanim pripadnikom hrvatske policije je dogovorio i konkretan modalitet kako bi od stvarnih naručilaca tog posla iz Hrvatske izvukli što veću materijalnu korist.

Da bi prikrili svoje djelovanje, Kajkić je rekao Letiću da pribavi novu telefonsku karticu sa pripejd brojem i da mu sa tog broja uputi SMS na osnovu kog bi Kajkić od svojih nalogodavaca mogao da potražuje novčana sredstva za materijal iz KPZ Sremska Mitrovica.

TUŽBE PROTIV SRBIJE

Letić je i taj zadatak uspješno izvršio: Kajkić je u hrvatskoj televizijskoj emisiji “Bujica”, emitovanoj 21. septembra 2018. godine, javno pokazivao dosijea i slike ratnih zarobljenika, te istakao da je navedeni materijal dobio od saradnika iz Sremske Mitrovice. Voditelj emisije i Kajkić su zajednički pozvali “hrvatske branitelje” i institucije Hrvatske da dokumentaciju iskoriste za podnošenje tužbi protiv Srbije, sa zahtjevima za materijalnu odštetu. To se i desilo, navodi se u dokumentu BIA: više bivših pripadnika hrvatskih vojnih formacija Višem sudu u Beogradu podnijeli su tužbe protiv Srbije i Ministarstva odbrane zbog navodnog nezakonitog držanja u zarobljeništvu, zahtevajući visoke novčane odštete.

PRODOR U BIA

Osim toga, navodi se u izvještaju Agencije, Kajkić je pokušao Letića da iskoristi i za operativni prodor prema pojedinim pripadnicima BIA. Letić je za Kajkića trebalo da otkrije identitete pripadnika srpske službe, kao i druge relevantne podatke. Letić je potom trebalo da stupi u neposredni kontakt sa pripadnicima službe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79