Hrvatskoj ne smeta izgradnja nuklearnog otpada u našem dvorištu, a problem im aerodrom u Trebinju?

Nakon što je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković zatražio da se odmah obustavi izgradnja aerodroma u Trebinju dok se “ne provedu sva potrebna ispitivanja utjecaja na okoliš preko državnih granica i dok se činjenično utvrdi nepostojanje utjecaja koji bi izgradnja zračne luke imala na izvorište rijeke Omble”, oglasio se zastupnik SDP-a u državnom Parlamentu Saša Magazinović.

Franković je podsjetio je da su Bosna i Hercegovina i Srbija potpisnice Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, tzv. ESPOO Konvencije kao i Protokola o strateškoj procjeni okoliša uz Konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (SEA protokol).

Magazinović je istakao kako hrvatskoj strani ne smeta izgradnja nuklearnog odlagališta na obali Une, ali je problem izgradnja aerodroma u Trebinju.

– Hrvatskoj strani ne smeta izgradnja odlagalista nuklearnog otpada na obali Une, prakticno u nasem dvoristu, ali je problem izgradnja aerodroma u Trebinju jer je “samo 8,5 km” od izvorista. Valjda iste konvencije i pravila na koja se pozivaju treba da vaze za sve – poručio je Magazinović.

Podsjećanja radi, Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad odlaže, a potom i skladišti na Trgovskoj gori u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH, kako je ranije pisalo Oslobođenje. Iako je iz BiH u više navrata iskazano protivljenje ovakvom rješenju, Hrvatska ne odustaje od navedene lokacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79