Hubijar protiv Konakovića: Ovo je njegova osveta!

U javnosti se ovih dana vodi žestoka rasprava o Info centru koji je Turistička zajednica Kantona Sarajevo (TZKS) izgradila na Baščaršiji. Montažni objekat ugovoren je u iznosu od 250.000 KM što je trn u oku javnosti koja smatra da je ova cijena apsolutno nerealna.

Midhat Hubijar, smijenjeni predsjednik TZKS, kaže da je cijela priča pokrenuta skoro godinu nakon što je na web stranici TZKS objavljen Plan javnih nabavki usklađen s finansijskim planom u kojem se za izgradnju Info centra planira izdvojiti 250.000 KM bez PDV-a, odnosno 292.500 KM sa PDV-om, ili više od pet mjeseci nakon što je Turistička zajednica i Vlada KS na službenim web stranicama objavila podatak o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

– Moj prethodnik na funkciji predsjednika TZKS Nermin Muzur je tokom svog mandata, tačnije u martu 2018. godine zajedno sa Turističkim vijećem, usvojio Plan javnih nabavki usklađen s finansijskim planom u kojem je za projekat izgradnje centra potrebno izdvojiti ovaj iznos. TZKS na čelu sa Nerminom Muzurom je potom izradila idejno rješenje Info centra na osnovu kojeg je od Općine Stari Grad dobila urbanističku saglasnost. To se sve dešavalo u periodu kada je ubrzo odlazeći predsjedavajući skupštine KS Elmedin Konaković obnašao funkciju premijera KS, a Nermin Muzur funkciju predsjednika TZKS – kaže Hubijar.

On smatra da je riječ o “zloupotrebi medija s ciljem njegove diskreditacije”, jer je, kako kaže, jasno da je “Konaković za odluke koje je osmislio, izradio idejni projekat, osigurao urganističku saglasnost, i što je najvažnije, s Muzurom pripremio sredstva od 250.000 KM plus PDV u planu javnih nabavki”, prenosi Faktor.

– Sada, u nedostatku ikakvih propusta u mom radu, izvlači svoje greške i pripisuje ih našoj upravi. U prilog tome ide i informacija da je jedina prijavljena firma na javnom pozivu za izgradnju ovog centra prema njihovom idejnom rješenju firma iz Muzurovog komšiluka – naglašava Hubijar.

Kuće, zemljište, štednja: Šta posjeduje Muzur, novi-stari šef Turističke zajednice KS

Nadalje govori da ovaj pokušaj medijske hajke na njega, ali i cijelu upravu TZKS, počiva na svjesnom skrivanju činjenica koje imaju za cilj vraćanje Konakovićevog stranačkog kolege Muzura na mjesto predsjednika TZKS.

– Problem je, kako je javnost već upoznata, što je revizorskim izvještajem utvrđen broj nepravilnosti u poslovanju TZKS za vrijeme Muzurovog mandata, a što je bilo i više nego dovoljno da Tužilaštvo KS otvori istragu protiv Nermina Muzura. Vjerujem da će se nadležne institucije u dogledno vrijeme pozabaviti izjavama i Facebook statusima, čini se ubrzo odlazećeg predsjedavajućeg Skupštine KS, jer svojim nedoličnim istupima vrši pritisak na rad policijskih agencija i pravosudnih institucija – ističe on.

Hubijar poručuje da prvi put govori o ovoj temi prvenstveno jer ne želi ugrožavati istragu za, kako kaže, “pronevjere i kriminalne radnje protiv Nermina Muzura”, ali ni objašnjavati “dokazanom dužniku javnim preduzećima i čovjeku koji državnu imovinu rasprodaje u bescijenje Elmedinu Konakoviću”.

– Mislim da je javnost davno oglušila o te neke “njihove istine” i da su Konakovićevi dugovi javnim preduzećima javna tajna, od Košarkaškog kluba Bosna do danas. Isto kao što ova medijska parada traje od kada sam, kao direktor ZOI'84 prvi postavio pitanje duga prema ovom javnom preduzeću firme u suvlasništvu Elmedina Konakovića. Ulje na vatru u njegovim statusima dosuo sam valjda i kada sam odbio da postupim po njegovim “molbama” prema Konakovićevim prijateljima koji su imali određene lične interese u ZOI'84. Tako da je, vjerujem, sada svima još jasnije da je sve ovo pokušaj pronalaženja opravdanja i zamjene teza, kako bi se našao način da se Nermin Muzur vrati na mjesto gdje se opravdano istražuju njegova krivična djela – kaže Hubijar.

Na pitanje zašto nije zaustavio gradnju spornog Info centra, Hubijar naglašava kako je sve rađeno u “skladu sa planom javnih nabavki”.

– Nisam to zaustavio zato što je takav objekat potreban Turističkoj zajednici. Vrlo bitno u svemu je i da do sada za gradnju nije plaćena niti jedna marka, niti bi bilo plaćeno kako to oni navode. Prije bilo kojeg plaćanja svaka svaka tačka i čitav ugovor bi došli pod tretman kolaudacije. Izgleda mi da je moja smjena isključivo poslužila da me izlože javnom ruglu, da dokazani prevaranti ponovo preuzmu Turističku zajednicu i da nastave krasti. Ponavljam, ja nisam platio ni jednu jedinu marku ovom dobavljaču, a nisam siguran da to Muzur neće učiniti – kaže na kraju Hubijar.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79