Humanost ne poznaje razlike: Pomoć spasilaca stigla i do najudaljenijih sela

Spasioci iz Foče za 14 dana podijelili oko 450 kilograma hrane i higijenskih proizvoda

U jeku krize i nacionalnih podjela koje produbljuju političari gorski spasioci iz Foče i Sarajeva, uz pomoć humanih ljudi iz društva „Kruh svetog Ante“ i Crvenog križa Novo Sarajevo, stigli su do najugroženijih stanovnika fočanske mjesne zajednice Popov Most – Tjentište.

Paketi sa životnim namirnicama i ćebadima stigli su i do mjesta koja su tokom zime odsječena od ostatka općine.

Išli terencima

Za 14 dana podijelili smo oko 450 kilograma hrane i higijenskih proizvoda. Tamo gdje smo mogli, išli smo terencima, a gdje to nije bilo moguće, koristili smo turno skije. Koristili smo i akiju, odnosno čamac koji služi za evakuaciju povrijeđenih, u njega smo stavljali pakete i stigli do svake kuće.

Putevi i jesu problem, pa su te kategorije posebno ugrožene, a imate i domaćinstva na teritoriji Nacionalnog parka „Sutjeska“ koja vode žene – kaže Nenad Ikonić, načelnik Spasilačke službe (SS) „Wolf“ iz Foče.

Dodaje da stanovnici udaljenih sela imaju kontakt sa SS „Wolf“ te da na svaki poziv spasioci iz Foče mogu stići u roku od sat. Radi se o mjesnoj zajednici u kojoj zajedno žive Srbi i Bošnjaci, ali imena tokom ove akcije nisu ni bila važna.

Susret s ljudima

– Taj susret s njima i sjaj u njihovim očima ne mogu se opisati riječima. Nije njima važno šta se nalazi u paketu koliko je važno to što ih se neko sjetio i došao da vidi kako su – ističe Ikonić.

Volonterska snaga

Načelnik GSS-a Novi Grad iz Sarajeva Fahrudin Dobrača kaže da je ovo nastavak dobre saradnje spasilaca iz Foče i Sarajeva. Većinu akcija realiziraju vlastitim resursima, a jedini cilj je pomoći čovjeku.

– Mi ne poznajemo nacionalne, rasne, ljudske i vjerske granice i podjele. Pokazali smo da smo volonterska snaga države BiH – kaže Dobrača.

Sličnu akciju, uz podršku donatora, spasioci iz Foče i Sarajeva najavljuju i za januar

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79