Husić: Do sada se dobro nosimo s koronom, nama bi eskalacija donijela užasne posljedice

Rudari u Federaciji Bosne i Hercegovine do sada su pokazali maksimalnu ozbiljnost i odgovornost kada je riječ o pridržavanju mjera koje je naložio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, ali i krizni štabovi rudnika, govori Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH.

Dodaje da je bilo rudara zaraženih koronom, ali su se svi uspješno oporavili.

Krizni štabovi po rudnicima

– Radimo u jednoj specifičnoj situaciji. Pokušamo maksimalno osigurati minimum potrebnih uvjeta da bismo ostali u potrebnom brojnom stanju. Vidjet ćemo šta nam vrijeme donosi. Što se tiče zaštitnih sredstava, to se koristi prije ulaska u jamu. Kod nas je više akcenat na pridržavnju naredbi prije dolaska na posao jer rudar ne može nositi zaštitnu masku pod zemljom – govori nam Husić.

Dodaje kako na nivou granskog sindikata imaju krizni štab čiji članovi djeluju u kriznim štabovima po rudnicima.

– Do sada su radnici u rudnicima iskazali izuzetan odnos prema aktuelnoj problematici, maksimalnu ozbiljnost i odgovornost. Ljudi su se sami prijavljivali kada su bili u kontaktu sa zaraženim osobama, odmah dostavljali informaciju ukoliko su se pojavljivali zdravstveni problemi koji liče na simptome. U tom dijelu postoji jedan izvanredan odnos. Nama bi eskalacija mogla donijeti užasne posljedice – rekao nam Husić.

Osvrnuo se ovom prilikom i na status rudara.

Reorganizacija u rudnicima

– Kada je u pitanju život i rad rudara, svjedočili ste da smo i u proteklih par mjeseci u nekom od rudnika u FBiH zahtijevali primjenu kolektivnog ugovora o pravima i obavezama radnika i poslodavaca u oblasti rudarstva u FBiH. Mi to doživljavamo kao obavezu koju su prihvatili socijalni partneri. To je minimum ispod kojeg mi ne želimo i ne možemo, a to je osigurati primjenu kolektivnog ugovora. Kada je u pitanju proces reorganizacije, mi ovih dana analiziramo sve to što priprema Elektroprivreda BiH u formi prijedloga i što treba pustiti prema rudnicima u vidu organizacije i sistematizacije radnih mjesta, pravilnika o radu – rekao je Husić za Faktor.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79