Husić: Prijeti nam grčevita borba za opstanak rudnika u FBiH

U BiH se 21. decembar obilježava kao Dan rudara. Rudarski sektor i njegova stabilnost bitna su okosnica energetske nezavisnosti, kažu iz bh. vlasti. Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH, u razgovoru za „Dnevni avaz“ ističe da ovaj datum ima veliku historijsku težinu za rudare u BiH.

Ima još mnogo oblasti u kojima život rudara treba poboljšati

Poboljšan položaj

– Ove godine obilježavamo 100 godina od Husinjske bune. Snažne poruke su rudari BiH 1920. godine tada poslali u jugoslavenskoj, evropskoj i svjetskoj javnosti, a oni, što je zanimljivo, uveliko korespondiraju sa zahtjevima rudara danas – navodi on.

Ipak, Husić naglašava da se za 100 godina položaj rudara u našoj zemlji neuporedivo poboljšao.

– Rudar je 1920. godine radio za dnevnicu koja je u to vrijeme bila jednaka visini cijene kilograma krompira ili pola kilograma brašna. Za jedan ne tako kvalitetan kaput su morali izdvojiti jednu godišnju plaću. Znači, kada pogledamo ove podatke, sigurno je da je život rudara danas puno kvalitetniji, da su uvjeti u kojima se danas radi puno sigurniji i humaniji – govori Husić.

Husić: Ugalj nije više  popularan energent

Husić: Ugalj nije više popularan energent

Veliki pritisci

No, i pored ovoga, predsjednik Sindikata rudara naglašava da ima još mnogo oblasti u kojima život rudara treba poboljšati.

– Mi imamo prevaziđene sistematizacije i organizacije, mi na to ukazujemo već tri posljednje godine. To guši našu proizvodnju. Prijeti nam grčevita borba za opstojnost rudnika u Federaciji BiH. Vidimo da ugalj nije više tako poželjan energent. Ogromni pritisci se vrše iz određenih međunarodnih krugova. Jako je bitno za nas, posebno iz Tuzlanskog kantona, šta će se desiti s Blokom 7 Termoelektrane Tuzla, jer definitivno bez tog bloka Kreka postaje jedan mali i beznačajni rudnik – ističe Husić.

Rad u vrijeme pandemije

– Mi smo za vrijeme pandemije svi zajedno iz svih rudnika u FBiH dali obećanje javnosti da ćemo osigurati dovoljne količine uglja da elektroenergetski sektor funkcionira u punom kapacitetu naspram potreba. Pridržavali smo se maksimalno svih mjera do dolaska na posao, jer smo bili svjesni činjenice da, kada počnemo s izvršavanjem svih radnih zadataka, u rudnicima s podzemnom i površinskom eksploatacijom uglja nije moguće primjenjivati ta zaštitna sredstva jer su ona jednostavno previše nježna, ali i sprečavaju nas i onemogućavaju nam punu funkciju. Za sada možemo reći da nismo imali ni značajan broj zaraženih, a ni smrtne slučajeve da bi bio ugrožen kontinuitet proizvodnog procesa – navodi Husić za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79